Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Вече са ясни лауреатите на „Малките нашенци” и Присмехулници”

risГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Приключиха сроковете за получаване на творби за XХII Национален конкурс за весела детска рисунка “Малките нашенци”, както и на детски хумористични литературни творби за конкурса „Присмехулници”. Събитията се провеждат по време на емблематичните за Града на

розите Чудомирови празници и са посветени на творчеството и живота на Димитър Чорбаджийски – Чудомир.

За „Малките нашенци” бяха получени 972 рисунки и приложни творби от 171 институции от 49 населени места от цялата страна. В ОДК – Казанлък се проведе журиране на произведенията на младите художници от жури в състав: Иван Гайдаров – председател, и членове – Росен Дончев и Георги Атанасов. Спазвайки критериите за идея, настроение и талантлива реализация на въображението и на веселите моменти от детството и юношеството, те присъдиха 88 награди, от които 18 специални, 50 класирани на І, ІІ и ІІІ място по възрастови групи и категории и 20 поощрителни награди. Специалните награди са на: Фондация „Чудомир”,   Община Казанлък, Общински съвет – Казанлък, ЛХМ „Чудомир”, ОБ „Искра”, на журито, на МОН, на РУО – Стара Загора, на Национален дворец на децата - София, на Човешка библиотека, награда на в-к „Искра”, на в-к „Долина, на медийна група Пресс ТВ, Специална награда за плакат, специална награда за оригинална идея, специална награда за най-малък художник и др.

За „Присмехулници” бяха получени 265 литературни творби от 149 индивидуални участници от 27 населени места. Жури с председател Иван Желязков – ст.експерт в РУО – Стара Загора журира получените творби и присъди 33 награди на младите писатели – 10 от тях са специални, 6 допълнителни и 17 класирани на І, ІІ и ІІІ място в трите възрастови групи.

В двата конкурса взеха участие деца и младежи от 24 административно-териториални области от цялата страна, което е доказателство за високото ниво. Големият интерес към конкурсите и многото участници в тях са ги утвърдили като едни от най-престижните в страната, което доказва, че Казанлък се е наложил като културен център на България . За двадесет и втора поредна година „Малките нашенци” и „Присмехулници” съхраняват духа на големия майстор на писалката и четката - Чудомир, като същевременно дават възможност да се изяви и усъвършенства талантът на неговите наследници от младото поколение.

Благодарение на любезното съдействие и финансовата подкрепа на Община Казанлък, Фондация „Чудомир, Военен клуб – Казанлък, Дженерали АД - Казанлък, Ротари клуб – Казанлък, сем. Харизанови, ЛХМ „Чудомир”, ОБ „Искра”, в-к „Искра” и в-к „Долина”, и тази година организаторите ще зарадват 121 от участвалите млади таланти на страната. Всички наградени ще получат специална грамота със снимка на творбата си, медал, диплянка с отпечатаните наградени творби, книжка с отличените литературни творби, както и предметни награди.

Организатори на конкурсите са Министерството на образованието, Община Казанлък, Фондация „Чудомир” и Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски”, със съдействието на Военен клуб – Казанлък. Откриването на изложбата и награждаването на отличените участници е насрочено за 27 март във Военен клуб - Казанлък от 13:00 часа.

 

   

   Lema BG

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-1°C
Предимно облачно
Температура: -1°C
Усеща се като: -1°C
Вятър: североизток
Сила: тих, 1.2 m/s

Времето със sinoptik.bg