Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Дъщерята на Щако и синът на Герасим Тодоров ще получат отличията от името на бащите си

hriГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

На Благовещение, 25 март, в Казанлък ще бъдат наградени посмъртно двама от най-прочутите водачи на горянски групи в България. Христо Несторов – Щако и Герасим Тодоров ще бъдат отличени за активното им участие във въоръжената антиболшевишка съпротива в България. Датата не е избрана случайно - на 25 март

се навършват 65 години от гибелта на Щако, загинал в сражение с няколкохилядната блокада на Вътрешни войски и местни комунисти в Средна гора, недалеч от Павел баня. Другият член на неговата горянска група от анархисти – Милю Казака е ранен и заловен жив. По-късно е осъден на смърт е екзекутиран в Бургаския затвор. А семейството Емилия и Дончо Караиванови успяват да пробият блокадата и да емигрират в Париж.

Очаква се посмъртната награда от името на Щако да получи неговата дъщеря Горяна Несторова. Призът ще ѝ бъде връчен от Валери Симеонов, лидер на НФСБ. А другата награда ще бъде връчена от областния управител Гергана Микова на сина на командира на пиринските горяни Герасим Тодоров – Владимир. Светиврачката чета на Герасим, известна и като Шести Пирински отряд, е горянска организация, бореща се срещу установилата се комунистическа власт в България след Деветосептемврийския преврат. Съставът ѝ наброява 40 четници. Герасим е бивш активист на ВМРО на Ванче Михайлов. Шести пирински отряд е образуван в началото на 1947 г. под ръководството на Герасим. След време, за по-голяма маневреност отрядът се разделя на две чети, като за командир на втората става Кирил Бенгазов. След разбиването на четите пред комунистическия съд са изправени 84 четници и техни помагачи, 12 от които са осъдени на смърт. Сега се навършват 70 години от изпълнението на присъдите.

Инициатор за посмъртното награждаване на знаковите горяни е Общобългарският комитет „Ген. Иван Вълков“ с председател Йордан Маринов.

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>25°C
Променлива облачност
Температура: 25°C
Усеща се като: 25°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 3.0 m/s

Времето със sinoptik.bg