Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Пълната им стипендия е осигурена от Община Казанлък

geoГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Двама млади математици – 14-годишният Георги Янев и 13-годишния Свилен Бъчваров – и двамата от ППМГ "Никола Обрешков" са финалистите в конкурса на Община Казанлък и

Център за творческо обучение. Двете момчета са първите, които получават пълни стипендии за участие в Space Camp Turkey 2019. Финансирането покрива разходите по 6-дневния престой на децата, храната, таксата за участие и пътуването в размер на 1250 долара.

Всички останали участници в конкурса на Община Казанлък са класирани за Space Camp Turkey, както следва по азбучен ред: Дария Станева, Елия  Тилева, Жаклин Иванова, Йоан Иванов, Кристиян Христов, Мартин Иванов и Николета Стоянова.

Те могат да участват след заплащане на съответната такса. Всички кандидати трябва да потвърдят участие на посочените контакти в рамките на две седмици. При липса на потвърждение пълните стипендии ще се присъдят на следващите в списъка по точки кандидати.

Конкурсът се проведе в рамките на новосформирано сътрудничество между Община Казанлък и Център за творческо обучение в областта на образованието, паралелно с националния конкурс на Центъра за творческо обучение, чиито резултати излязоха миналата седмица на фейсбук страницата му.

За участие в конкурса кандидатстваха ученици от община Казанлък на възраст между 9 и 15 години, които владеят добре английски език и които трябваше да подготвят авторско есе или видео есе на една от следните теми: Промени ли NASA света за 60 години?; Екзопланетите - Нови светове; Изненада! Аз съм извънземно!

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 г. в град Измир, Турция по модел на NASA като един от трите подобни центъра на планетата. Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в Космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждане на растения в безпочвена среда и други.

 sv

Георги /на снимката горе/ и Свилен са най-щастливите казанлъшки момчета!

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>25°C
Променлива облачност
Температура: 25°C
Усеща се като: 25°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 3.0 m/s

Времето със sinoptik.bg