Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Левите подозират търговия с влияние, управляващите обвиняват БСП в предизборен популизъм

batГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Бившият общински пионерски лагер в Равда от известно време се превърна в ябълка на раздора между управляващите и опозицията в община Казанлък. Как започна всичко

- общинските съветници на БСП още в деня на заседанието на местния парламент (на 28 март) призоваха кмета Галина Стоянова да върне решението за продажбата на имота на цена, по-ниска със 108 754 лв. от досегашната. На 5 април бе сезиран главния прокурор и за действията на общинския съветник от групата на БДЦ-ДПС Джамал Папарланов, заявил на сесията, че води преговори с конкретен купувач – при положение, че имотът е обявен на търг. За всички действия на управляващото мнозинство, социалистите изпратиха сигнали и до президента, премиера, парламента, омбудсмана, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, Антикорупционния фонд и до Групата на държавите, борещи се срещу корупцията. Левите предполагат, че става дума за схема, свързана с търговия на влияние.

Последната акция на опозицията по този казус - жените-социалистки от Казанлък са внесли жалба до Административния съд срещу продажбата на общинския имот от 5 660 кв. м. площ на първа линия до морето - бивш детски лагер в Равда. Те изразяват тревога пред Съда, че взетото решение от местния парламент е незаконосъобразно. Мотивите им касаят смъкването на продажната цена до 88 евро за кв. м., която се явява под пазарната ѝ стойност, фиксирана от лицензиран оценител на 1 088 754 лв.

Реакцията на управляващите бе изразена от казанлъшкия кмет Галина Стоянова, която определи действията на общинските съветници на БСП като чист популизъм и търсене на евтина политическа сензация. Пред Председателския съвет на ОбС Стоянова коментира действията на общинските съветници на „БСП лява България“ така: „Това не е просто популизъм, а опит за заблуждаване на обществото.“ Кметицата подчертава, че през годините левите не са имали никакви предложения за бъдещето на бившия пионерски лагер в Равда.

Да припомним, че той бе загубен през 1996 – 1997 г., когато частни ищци се сдобиват с констативни нотариални актове срещу собствеността на Община Казанлък, с които продават имота. Тогава Общината не реагира. За първи път Община Казанлък оспорва собствеността пред съда едва през 2003 година. Още с първото съдебно решение собствениците препродават имота и така започва поредица от дела на Община Казанлък с различни нови собственици, за да се стигне до окончателното съдебно решение през 2016 г., с което Община Казанлък си връща собствеността върху пионерския лагер в Равда.

Какво можем да очакваме? До евроизборите Главният прокурор едва ли ще се произнесе по казуса „Папарланов“. Това едва ли ще се случи и преди Местни избори 2019. А после… няма да има толкова голямо значение…

 

 

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>25°C
Променлива облачност
Температура: 25°C
Усеща се като: 25°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 3.0 m/s

Времето със sinoptik.bg