Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Виното Розе може да бъде първокласно

rozeФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО РОЗЕ

Вкусовете се разширяват: Повечето етикети Rose се правеха  като просто, лесно пиещо се вино, но всички знаят, че технически розето може да бъде първокласно и да има

потенциал за стареене, подобен на най-добрите червени и бели вина в света.

Стилът и сложността  на Rose зависят от правилните решения, взети на лозето и във винарната. Онова, което характеризира розовите вина, ограничената мацерация на семки и ципи в мъстта, означава точно това: по-малко мацерация, но в никакъв случай по-ниско качество.

Някои сортове грозде /мерло, сира, гренаш, мурведър, каберне фран/ са особено подходящи за производство на балансирани и многопластови вина след кратка мацерация (както най-добрите бели сортове). Плюс това, в настоящата епоха на изменението на климата, когато намаляването на киселинността се превръща в ключов фактор за вземане на решения за реколтата в топлите страни, ранното събиране на реколтата на подходящи места може да бъде разумно, ориентирано към качеството Rose решение.

Докато някои познавачи са склонни да отхвърлят по-тъмните розови вина, цветът не е показател за качество, а функция за повишаване на визуалната привлекателност.

Днешните предпочитания на международните пазари са за по-дълбоко оцветени  розови вина, благодарение на наличието на технология за удължено мацериране.

Най-новата категория Rose ще са вероятно вина, бутилирани след продължително взаимодействие с фини утайки, в най-различни бурета.

Това ще е един интелигентен компромис за запазване на плодовите аромати, като същевременно се осигурява сложна винена среда.

ro

 

Prosecco и Rose – ако двете се комбинират, както се планира, може да се създаде предпочитания монументален мегатренд. 

Веганските вина вече са в добра позиция да се възползват от нарастващото потребителско търсене за всички неща, базирани на „природното”.

Waitrose Cellar, The Wine Society, Corney & Barrow и Majestic имат секции “веганско вино” на своите уебсайтове.

Технология:

До ноември  може би ще пиете тестови проби от Мерло, препоръчани от робот-сомелиер на име Дан, който живее във вашия смарт телефон и може да анализира вашата ДНК за винени предпочитания. А може би не… 

Но поне можем да очакваме повече технологичен напредък в света на винопотреблението през 2019 година, с хитроумни приспособления, предназначени да Ви помогнат да откривате, съхранявате и сервирате виното си от  приложения, предлагащи съвети за винолюбители  в  Google, Amazon и др. Отбелязва се и повишаването на доставките на вино при поискване в големите градове, чрез приложения като Uber и Deliveroo.

Винен туризъм:

Инвестициите в места за винен туризъм по света са отличителна черта на последните години. Просто вижте 80-те милиона евро  в Cité du Vin, извисяващи се в центъра на Бордо или куба на Абинберг, вдъхновен от Рубик  в Макларън Вейл, Южна Австралия.

Само в Европа туризмът с храна и вино е основният мотив за 600 000 пътувания годишно, заяви Световната туристическа организация на ООН през 2018 г., като добави, че това е и вторичната  мотивация за около още 20 милиона други пътувания.

По материали от decanter.com

Адаптирала текста: Анна Дундакова

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>23°C
Предимно ясно
Температура: 23°C
Усеща се като: 23°C
Вятър: север
Сила: тих, 0.9 m/s

Времето със sinoptik.bg