Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Новата институция ще е в помощ на 30 казанлъшки дечица

vodГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

В Казанлък днес с тържествен водосвет бе открит нов Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства. Той е разположен в един от корпусите на Детска ясла №6 в града. В

ремонтираните и специално оборудвани помещения ще се предлагат разнообразни услуги, съобразени с индивидуалните потребности на децата и техните близки.

„Този център ще прибере деца с тежки проблеми и техните семейства, което за нас е нова услуга, тепърва ще я изпълваме със съдържание и ще помагаме на такива семейства. Социалните услуги са нещо много важно, за да се чувства всеки човек приобщен. В Казанлък имаме всички необходими услуги за хора и деца със специални потребности и техните близки да се чувстват подкрепени“, заяви кметът Галина Стоянова. Тя оцени като добра работата на създадените Дневни центрове за деца с проблеми, защитени жилища, центровете от семеен тип и отличи съвестния труд на социалните работници и тяхната скромност.

Поздравления за всички, които ще работят в новия център, изказа Ева Майдел, настоящ евродепутат и кандидат за състава на следващия Европарламент. Тя отбеляза чудесното гостоприемство на Казанлък при нейните гостувания и оцени като много добра работата в града в сферата на социалните услуги. Заместник-кметът Даниела Коева представи извършените дейности: изграждане на нов покрив, внедряване на мерки за енергийна ефективност (дограма, изолация на стени и под, осветление), основен ремонт и преустройство на помещенията, изграждане на асансьор за достъп до втория етаж, доставка на специализирано оборудване и стандартно обзавеждане, изграждане на „Сензорна градина“.

Новият център разполага с модерно оборудвана психосензорна стая и зала за рехабилитация. Грижите в него могат да обхванат 30 деца за дневна грижа и 60 за предоставяне на консултативни услуги.

По време на откриването гостите разгледаха и извършените дейности по саниране на останалата част на сградата и бяха поздравени от децата на яслата. Община Казанлък реално разшири социалните услуги за деца с увреждания и деца в риск. Изграденият социален център е един от обектите по Проект BG16RFOP001-5.001-0037-C01 „Развитие на услуги за деинституционализация на грижите за деца в община Казанлък“. Срещу едва 1 800 лв. съфинансиране от Община Казанлък извършените дейности по проекта са на общата стойност 531 800 лв., в т.ч. европейско финансиране - 450 500 лв. и национално - 79 500 лв.

Реконструирани и оборудвани са две сгради в Казанлък: Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства в Детската ясла №6 „Надежда“ и Центърът за обществена подкрепа на ул.“Войнишка“№25, северно от парк „Розариум“. Последният заработи преди по-малко от месец в обновени, функционални помещения и за първи път направи достъпни в Казанлък две нови услуги - „Спешен център за настаняване на деца в риск“ и „Синя стая”.

 

 

 

 

 

   Fluida

   Lema BG


 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>13°C
Променлива облачност
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: запад
Сила: тих, 1.1 m/s

Времето със sinoptik.bg