Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Владиката Киприан положи основния камък за военния храм „Св. Димитър Солунски“

parГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Рядко се удава случай човек да присъства на полагането на основния камък на Божий храм. Още по-рядко е този дом на Бога да се намира във военно поделение

– и то в България. На 16 май казанлъчани станаха свидетели на този църковен ритуал на територията на казанлъшкото формирование към 61 механизирана Стрямска бригада. В сърцето на подразделението, източно на Паметника на летците, бяха положени и осветени основите на параклиса с размери 10 х 5 метра. След отслужването на църковното последование от Старозагорския митрополит Киприан, владиката поръси със светена вода основите и очерта с кирка кръст. После командирът на 61 Стрямска бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, зам.-областният управител Димитър Драчев и казанлъшкият кмет Галина Стоянова направиха по една копка за бъдещия свят градеж. Параклисът ще носи името на своя патрон св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви, почитан от православните народи като покровител на войската. Храмът ще се гради чрез дарения, а проектът за него е дарение от арх. Влахов, който работи за Митрополията.

Да припомним, че доброто начинание не се появява на празно място, от нищото – преди години казанлъчани са дали на тогавашното ръководство на 61 Стрямска бригада идеята да се построи параклис до входа на военното формирование в Казанлък, който да може да се използва както от военните, така и от гражданите на близкия квартал. Тогавашното предложение е храмът да носи името на св. Михаил Воин Българин, чието потекло е от град Потука, за който историята твърди, че се е намирал близо до днешен Казанлък. По-късно сдружение „Демократичен Казанлък“ предложи на бригадното ръководство да бъде изграден военен музей с образци от леко и тежко въоръжение, а до музея да бъде приспособен параклис във вече съществуващите постройки до портала.

В своето слово след полагането на основния камък на параклиса, бригаден генерал Пламен Йорданов подчерта нуждата от вяра в Бога във всяка една сфера на обществения живот, за да може България да просперира под Божията закрила. Още повече тази православна християнска вяра е нужна на бойците и командирите в тяхното рисково ежедневие. В този ред на мисли е нужно да се предприемат нужните мерки от Министерството на отбраната, за да се върнат в Българската армия полковите свещеници, изгонени от поделенията по времето на безбожния комунистически режим. Тревожен факт – нашата войска е единствената НАТО-вска армия, в която не е възстановена капеланската институция. Така по време на трагичния атентат в Кербала нашите бойци не са имали на разположение православен свещеник, с който да споделят своите страхове, болки и притеснения – за разлика от полските войници.

И така, всеки, който има на сърце може да направи своето иждивение за построяването на храм „Св. Димитър Солунски“ в казанлъшката бригада. Просто потърсете Светата Митрополия или командира на бригадата. Защото свято е делото, което бе започнато днес…

sd

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>10°C
Предимно облачно
Температура: 10°C
Усеща се като: 10°C
Вятър: изток
Сила: лек полъх, 2.4 m/s

Времето със sinoptik.bg