Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Насладете се на Azteca Cigar Review в Градината на ROSE WINE EXPO 2019

azФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО РОЗЕ

Специфичното при ръчните пури - това, което ги отличава от всички останали тютюневи продукти, е обработката на самия тютюнев лист. Ферментацията е биологичен процес, при който, благодарение на специфичните

природни дадености, като целогодишна температура над 23 градуса, влажност около 75% и др., хлорофилните клетки започват да се хранят със соковете в тях, в конкретния случай с катрана. Всяка ферментация отнема средно около 3 години период на отлежаване на листата, а всяка пура, дори най-ниският клас, е направена от тютюн, преминал през поне 2 ферментации, което прави около 6 години подготовка на самия тютюн. При „Мадуро“, за да се достигне по-тъмния цвят и по-акцентен привкус, има още една допълнителна ферментация.

Ферментиралият вече тютюн, фин като пергаментов лист, бива селектиран по реколти и райони, от които е добит. Специалист-селекционер подбира подходящите смески, които да запазят вкусовата характеристика на съответната марка пура.

В същността си всяка ръчна пура се състои от 3 основни части - сърцевина, която дава purсилата, букет от табакоси, който дава плътността и аромата, и обвивна кора, която дава необходимото темпо на горене. Подготвените от селекционера смески отиват в ръцете на опитни торседорси-майстори, ръчно свиващи пури.

Вече готовата пура преминава през контролна проверка, която замерва дали плътността и пропускливостта отговарят на необходимите норми, което ще гарантира всеки формат да носи нужният заряд аромат, характерен за него.

Така изцяло с натурални природни съставки и благодарение на прецизен ръчен труд, до нас достига цялото това разнообразие на формати и вкус.

Пурите са жив продукт. При правилно съхранение, в специални овлажнителни кутии (хюмидори), при влажност 65 - 75% можете да съхранявате пури в неограничен срок. При изваждането на пурата от хюмидора, тя трябва да се изпуши в рамките на 1-2 дни.

Ритуал по отрязване и разпалване на пурата

Има 3 типа рязане, които биха могли да променят дори самия вкус на пурата:

1. Отрязване с прав нож или гилотина - отрязва се капачето на пурата на дълбочина до 2,5 мм и така се освобождава целият свитък като широчина. Димът е плътен, гъст и овкусява устата ви буквално като гъста плътна течност. Пурата изгаря по-бързо, но една част от аромата се губи при активното горене.

2. Рязане с пънч-пънч - специфичен нож, който отрязва само малък отвор на върха на капачето и така горенето на пурата се концентрира изцяло през сърцевината. Пурата започва да гори по-бавно и става малко по-силна. По време на горенето, поради компактното отрязване, тютюневите листа няма да се ронят на дребни частички в устата ви и ще можете по-дълго време да се наслаждавате на любимата си пура.

3. V-образно рязане.Препоръчва се за фигурални пури. Концентрира горенето, както пънча, но при пирамидалните-фигурални пури не може да се ползва пънч.

След като сме си отрязали пурата е ред да я разпалим.

Важен момент. В зависимост от това как сме си разпалили пурата, зависи дали ще върви равномерно през цялото време и естествено какъв букет ще освобождава.

Добре е да разпалим пурата с кедрова клечка или кедров кибрит, така кедърът ще допълни още една нотка към ароматния букет.

 

Познанието на пурите е удоволствие и култура. Пушенето на пура е наслада за ума и сетивата. Визуално възприемаме външния ѝ вид, усещаме на допир, отрязваме, разпалваме, помирисваме и накрая вкусваме. Рецепторите ни се насищат и потапят в наслада. За това и димът на пурата не се поглъща - вкусовите рецептори са разположени само в устата, не и в гърлото.

Изборът на пура зависи от момента, в който мислите да ѝ се насладите и естествено от бюджета, който можете да отделите. На пазара можете да намерите различни марки и формати пури. За да откриете вашата, ако до този момент не сте пушили, е добре да се консултирате с продавачите в магазина, за да ви помогнат да намерите вашата пура. Добре е да направите аналог с любими ваши храни или напитки. Примерно, на любителите на бели вина, леки храни - риба, салати и други подобни, се препоръчват по-леки пури.

Лимитираните селекции пури, естествено са едни от най-скъпите, заради специалните селекции тютюни и определената произведена бройка. Най-скъпи за момента са лимитирани селекции от преди 10-15 години. Тези пури се продават на специални търгове или чрез списания, специализирани по темата пури, като Сигарафисонадо, Сигарклан и др.

В България културата, свързана с пурите, е сравнително нова. Може би тоталитарното време и порядки бяха обезценили лукса и лайфстайлния модел на пурите. За никого не е тайна, че българският износ на стоки от леката промишленост за Куба по това време беше погасяван с бартер - пури.

Пурата е луксозен продукт, в който ръчната технология на производство е съхранила традиция и култура на цял един етнос - индианския.

Ръчната пура символизира социална принадлежност, култура и уважение към нас самите.

Правилният подбор на формат и комбинирането със съответното питие, може да ви потопи в един от най-прекрасните моменти от деня ви - момент на отмора и наслада.

 Пурата е букет от натурални съставки и като такъв се допълва с всяко натурално овкусено питие - уиски, коняк, вино, коктейл, дори капучино или шоколад.

pu

През 1994 г. започва златната епоха за доминиканските пури. През същата тази година ръчно изработените пури от тази страна достигат първо място по износ с 90 милиона пури, в сравнение с 55 милиона пури, изнесени от Куба. Постижението е повече от впечатляващо, при условие че 30 години по-рано за износ на доминикански пури даже не се е говорело.

Климатичните условия на Доминиканската република и Куба, страната с най-популярни пури в света, са необикновено близки. И в двете държави тютюневата промишленост има вековни традиции – още в доколумбово време. И нещо повече – първите испански тютюневи плантации в Доминиканската република се появяват около половин век преди тези в Куба.
Сортовете, които се отглеждат в Доминиканската република са разнообразни. За по-меките и леки пури се използва местният сорт olor dominicano. Сортът piloto cubano, идващ от Куба, е с богат аромат и силен вкус, а третият особено популярен сорт е san vicente, който е разновидност на piloto cubano.
В болшинството от случаите доминиканските производители внасят увивния лист от Никарагуа, Еквадор, Хондурас, Мексико и др. Счита се, че едни от най-хубавите увивни листове се произвеждат в Суматра и Камерун.
Някои специални доминикански пури са с изискан конячен аромат.

За да се насладите на истинските пури, посетете градината на  

ROSE WINE EXPO 2019

Там ще Ви очаква щандът на Azteca Cigar Review!

 

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>15°C
Облачно
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: север
Сила: тих, 0.8 m/s

Времето със sinoptik.bg