Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Градът на розите бе предпочетен и заради своя достолепен 95-годишен вестник „Искра“

dadaГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

На 21. юни Казанлък ще стане домакин на традиционната годишна среща на Българската асоциация на регионалните медии. Форумът ще се проведе под патронажа на казанлъшкия

кмет Галина Стоянова, като сред основните теми, които ще бъдат обсъждани са свободата на словото в България, начините и средствата за финансиране на местните извънстолични медии, превенцията на фалшивите новини в медийното пространство. Освен със средищното си място и богата културна история, Градът на розите е избран от БАРМ и заради доайенския статут на достолепния казанлъшки вестник „Искра“, който е най-старият общински вестник в България, излизал без прекъсване от основаването си на 1 юни 1924 година до днес. През изминалия уикенд редакцията му отпразнува неговата 95-годишнина с научно-практическа конференция, която бе открита с приветствието на кмета Галина Стоянова.

“Вестник „Искра“ като медия е заслужил специален орден. Защото времената, в които живеем, когато печатното слово и издания се губят не само от вестникарските павилиони, но и от полезрението на гражданите, които все повече търсят виртуалното слово, вестник „Искра“ излиза в добър тираж и страници, които са изключително интересни“, подчерта градоначалничката. От името на общинското ръководство Г. Стоянова връчи специален паметен плакет на главния редактор Данаил Парнаров. А управителят на „Казанлъшка искра“ ЕООД Симеон Стоилков прие Поздравителния адрес на кмета за годишнината.

Научната конференция, която отдаде дължимата почит на основателя на вестника – последния казанлъшки възрожденец Петър Топузов - се проведе в два панела. В първия със свои доклади се включиха д-р Момчил Маринов, директор на ИМ „Искра”, поетът и културолог д-р Марин Бодаков, краеведът д-р Косьо Зарев. Важен акцент на форума постави председателят на СБЖ Снежана Тодорова, която отличи с наградата „Златно перо“ редколегията на вестника и представи доклада „Вестник „Искра” – минало, настояще, бъдеще”. Във втория панел, под мотото „Дигитализация на местния печат“ с модератор политолога Иво Маев журналисти от различни медии в страната обсъждаха съвременните тенденции в медийното пространство. Освен това, бе дискутиран и актуалният проблем с фалшивите новини, коментирана бе и стилистиката на новинарските практики под модераторската „палка“ на политическия анализатор Георги Харизанов.

Юбилеят на в-к „Искра“ завърши със сърдечни пожелания за още столетия на новинарския пазар.

 

 

 

 

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>15°C
Облачно със слаб дъжд
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: север
Сила: тих, 0.8 m/s

Времето със sinoptik.bg