Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Правителството отпусна 6 млн. лева за противоградни ракети; част от тях са и за новия полигон край Тъжа

gradГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 6 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за разплащане на доставени противоградови ракети. Преди откриването на

активния сезон по градозащита, Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) разполагаше с 4 870 ракети. Допълнително бяха осигурени нови 8 326 ракети, които ще бъдат разплатени с отпуснатите средства.

Тази година Изпълнителната агенция за борба с градушките увеличи защитния си потенциал чрез изграждането на 63 нови ракетни площадки. От новите ракетни площадки 50 са към двата новооткрити командни пунктове в павелбанското с. Тъжа и Хасково, където бяха назначени и нови хора. Така броят на командните пунктове на територията на страната нарасна от 9 на 11. Те защитават селскостопанската продукция от градушки в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково. Към момента 11-те командни пункта разполагат с 256 ракетни площадки, като предстои пускането на още нови 5 към старите полигони в Плевен и Пловдив и една към този в село Тъжа.

Новооткритият команден пункт край село Тъжа ще защитава над 1 млн. декара обработваема земя в Розовата долина. Със своите 22 ракетни площадки пунктът ще даде сигурност на земеделската продукция в общините Павел баня, Карлово, Казанлък и Мъглиж. Общата стойност на командния пункт и площадките надхвърля 1 млн. лева.

Географското положение и разнообразният релеф на страната предопределят България като една от най-градобитните страни в Европа. Системата за противоградова защита в България е създадена през 1968 г. към Министерството на земеделието. Изпълнителна агенция “Борба с градушките” защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитните райони на страната. Дейността на Агенцията се осъществява чрез наблюдение на атмосферните процеси с доплерови радари МРЛ5-IRIS и провеждане на активни въздействия. Тези активни действия включват обстрелване на градобитните облаци с ракети, чрез които облаците се обработват с химикала сребърен йодид, чиято структура е близка до тази на леда и има ледообразуващи свойства. Целта е да не се допусне нарастване на ледените зърна до опасни за посевите размери. Противоградната защита дължи своето начало на откритието на американския учен Бърнард Вонегът, брат на известния писател Кърт Вонегът. Остава въпросът – доколко безвреден за околната среда е сребърният йодид?

tr

 

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>15°C
Облачно със слаб дъжд
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: север
Сила: тих, 0.8 m/s

Времето със sinoptik.bg