Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Елза Гоева ще покаже пейзажи, рисувани през последното десетилетие

elzaГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

През 2019 се навършват 120 години от рождението на един от големите български художници и интелектуалци – казанлъчанина акад. Дечко Узунов. В художествената галерия на ул. "Драган Цанков" № 24 в София екипът

на Софийска градска художествена галерия за втора година подготвя изложба от програмата „Поколения“, чрез която се опитва да очертае живото присъствие на Дечко Узунов в творчеството на неговите ученици. За летните месеци на 2019 да подреди своя изложба е поканена Елза Гоева. Тя е сред онези художници, които са имали възможността да започнат своя творчески път в учебното ателие на Дечко Узунов. Промени в програмата на Художествената академия в периода 1947–1951 г. определят времето от един семестър, в който Гоева да бъде напътствана от професора. Това време се оказва достатъчно да породи у нея дълбоко човешко и професионално уважение към Дечко Узунов.

За изложбата в ХГ „Дечко Узунов“ Елза Гоева е подбрала предимно пейзажи, създадени през последното десетилетие. Почитателите на творчеството ѝ ще имат удоволствието да видят нови платна от тази година, нарисувани в нейния стил на „един дъх“. Сред тях са „Изгрев“, „Към плажа“, „Без име“, „Мечти“ и „Самота“. Елисавета Борисова Гоева е родена през 1928 г. в Болярово, град в Ямболска област. След дипломирането си в Девическото училище в Бургас тя кандидатства живопис и е приета в Художествената академия в София. В периода на обучението ѝ между 1947 и 1951 г. за един семестър е в класа на Дечко Узунов.

 

 

sa

 

   Fluida

lo

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-4°C
Предимно слънчево
Температура: -4°C
Усеща се като: -4°C
Вятър: север
Сила: тих, 0.5 m/s

Времето със sinoptik.bg