Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Призова д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „ Шипка – Бузлуджа“ от чутовния връх

pamГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес в подножието на връх Хаджи Димитър, известен и като Бузлуджа, стотици българи се преклониха пред паметта на четниците по време на честването 151 години от техния подвиг. „За да се съберем ние на това

място, се е проляла много, много българска кръв“, подчерта в словото си д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк–музей „Шипка – Бузлуджа”. Отвъд известните факти за войводите и четниците, тяхната сила и подвиг той припомни огромните заслуги на Хаджи Димитър и Стефан Караджа за прокарване на пътя за националното освобождение на България: те са първият български организиран военен отряд, който навлиза в поробените от турците наши земи и „учудва противника“. Само няколко месеца по-късно Османската и Руската империи ревизират отношението си към българския църковен въпрос и след близо 500 години е създадена Българската екзархия, възстановено е историческото място на българския народ на Балканите. Като друго важно следствие от саможертвената битка на 18 юли 1868 д-р Ангелов посочи преосмислянето на тактиката на водената до този момент борба с Османската империя и създаването от Левски на Българската вътрешна революционна организация.

Д-р Ангелов припомни средната възраст на четата - около 25-годишни момчета, от всички краища на тогавашна България и си пожела всички днешни българи, които заемат публични постове и от които зависи решаването на конкретни проблеми „да следват примера на тези млади момчета, защото така България ще изглежда по много по-различен и много по-хубав начин“.

„Да обичаме нашата Родина и да помним нейните герои, да се равняваме по тях. Да живее България, защото тя е гаранцията за нашия щастлив живот. Може да звучи малко наивно, но аз съм убеден, че и Хаджи Димитър и всички негови последователи са били хора позитивни, които са вярвали в доброто, водени от българското си, християнско възпитание са се жертвали за нас. Да бъдем достойни за тази саможертва!”, призова директорът на Национален парк–музей „Шипка – Бузлуджа”.

В началото на честването в подножието на върха казанлъшки духовници отслужиха панихида в памет на героите. Стотици патриотични българи изразиха своята почит към подвига на героите пред паметника на Хаджи Димитър. Сред официалните гости бяха председателят на Общинския съвет Николай Златанов, евродепутатът Александър Йорданов, заместник-областният управител на Стара Загора Димитър Драчев, бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада.

На връх Илинден, за осма поредна година 120 души от 28 клуба на Национално дружество „Традиция“ представиха военно-историческата възстановка „Боевете при връх Бузлуджа“ между четниците и турската потеря. Автор на сценария е председателят на Регионален клон „Традиция“ в Казанлък Николай Байнов, по записки на знаменосеца на четата Христо Македонски – участник в епичната битка и очевидец на смъртта на легендарния войвода. За първи път от осем години главната роля изигра не добре познатият в този образ казанлъчанин Николай Байнов, а неговият 28-годишен син Цветан. Всички участници във възстановката получиха свидетелство за участие и плакет на Хаджи Димитър, с който бе удостоена и Галина Стоянова.

Честванията започнаха сутринта в Казанлък с поклонение и поднасяне на цветя на паметната плоча на Стефан Караджа и паметника на четниците Христо Янъков и Стефан Орешков. Организатори на тържествата са Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

pis

 

sa

 

   Fluida

lo

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>1°C
Облачно
Температура: 1°C
Усеща се като: -3°C
Вятър: север
Сила: слаб, 3.8 m/s

Времето със sinoptik.bg