Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Йозеф Страка и Ян Сойка ще четат свои стихове в Казанлък

kniГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Като част от поредицата „Очи в очи с Поезията“ в Града на розите ще гостуват двама известни чешки автори. Йозеф Страка и Ян Сойка ще се срещнат с публиката на Казанлък в петък, 26.

юли от 17:00 ч. в залата на Инфоцентъра. Техен домакин и медиатор ще бъде казанлъшкият поет Румен Денев.

Кои са гостите? Йозеф Страка е известен чешки поет, основен организатор на литературния живот в Градската библиотека на Прага. Йозеф е роден през 1972 в Яблонец над Нисоу и е автор на две стихосбирки: „и…други времена“ и „Защо“, които излизат през 90-те години на миналия век и четири книги с поезия в проза: „Хотел Бристол“ (2004), „Град Монс“ (2005), „Църква в мъглата“ (2008), а през септември 2014 година публикува последната си засега книга „Малки изгнаничества“. Публикувал е в множество литературни и културни списания и антологии в Чехия и чужбина. Негови стихове са преведени на английски, немски, полски, сръбски, словински, холандски, унгарски, румънски, руски, испански и португалски.

А Ян Сойка е роден в Пилзен, където завършва бохемистика и история. Има издадени няколко стихосбирки, сборници с разкази и драми; създател и постоянен член на „Антитеатър“. През 2017 е първият чех, поканен на Фестивала на поезията в Бургас, който се провежда на остров Св. Анастасия.

Гостуването на двамата писатели от Чехия става със съдействието на писателския ПЕН-център. Организатори на литературното събитие са Община Казанлък, казанлъшкото литературно списание „Кула“ и библиотека „Искра“. Добре сте дошли!

 

 

sa

 

   Fluida

lo

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>1°C
Облачно
Температура: 1°C
Усеща се като: -3°C
Вятър: север
Сила: слаб, 3.8 m/s

Времето със sinoptik.bg