Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Изложбата ще остане в Казанлък чак до декември

sukГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

От 8. август до 16. декември 2019 в Исторически музей „Искра“ ще бъде представена изложбата „Късносредновековни съкровища от

фонда на НАИМ при БАН”. Тя е организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, с подкрепата на Община Казанлък и ИМ „Искра“. Реализира се във връзка със 150 години от основаването на Българската академия на науките. Изложбата представя над 240 експоната. Това са едни от най-интересните и богати съкровища от епохата на късното средновековие. На казанлъшката публика ще бъдат представени накити от някои от най-важните съкровища, като тези от с. Бохот, Плевенско, от с. Боженица, Ботевградско, от с. Главановци, Берковско, от с. Горна Бела речка, Берковско, от с. Костичовци, Видинско, от гр. Несебър, от гр. Царево, Бургаско, и от с. Василовци, Ломско. Предполага се, че представените съкровища са дело на майстори от Чипровската златарска школа. Историческите сведения доказват, че освен като султански монетен двор през ХVІ в. Чипровци се е развил и като ювелирен център, може би най-големия през епохата. Разполагайки със собствени рудници, градът се специализира в изработката на различни предмети с висока художествена стойност.

За изложбата е издадена и брошура, която се състои от две части. В първата част са представени епохата на късното средновековие, занаятът на златарите, както и изворите за накитите от късното средновековие. Във втората част са представени съкровищата, които участват в изложбата. Автор на текстовете и куратор на изложбата е д-р Елена Василева от Секцията за средновековна археология на НАИМ.

 

 

 

sa

 

   Fluida

lo

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>8°C
Облачно
Температура: 8°C
Усеща се като: 7°C
Вятър: изток
Сила: лек полъх, 2.4 m/s

Времето със sinoptik.bg