Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Нека бъдем заедно днес на историческите върхове Св. Никола и Шипка

shiГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес е 24. август – денят, в който ще отбележим 142 години от Шипченската епопея и 85 години от освещаването на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Синоптиците

обещават хубаво време, тъкмо като за празник. Паметникът на свободата ще бъде отворен за посещение около 13:00 часа – след края на официалната част, която ще започне в 12:00 часа. Входът е свободен. „Обещаваме, че междувременно няма да скучаете – за най-малките сме предвидили детска занимателна работилница и работилница за хвърчила. За по-големите – прожекция на тематични филми в мултимедийната зала на музея“ – казват от ръководството на НПМ „Шипка – Бузлуджа“. Възстановката на боевете ще започне в 13:00 часа. За втора поредна година тя ще се проведе на мястото, където е била Главната позиция на отбраната – на около 1 километър северно от Паметника на свободата – и където на 23. август се водят критическите сражения за защитата на прохода.

Нека заедно изживеем величието на онези съдбовни дни, в които се роди свободата българска!

Старозагорският кмет е осигурил два автобуса, които ще извозят безплатно желаещите старозагорци до върха. За казанлъчани Общината не е оповестила наличието на организиран транспорт.

Тържествата преминават под патронажа на Президента на Република България и се организират от Областна администрация – Габрово, със съдействието на Национален парк-музей „Шипка - Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

 

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>24°C
Слънчево
Температура: 24°C
Усеща се като: 24°C
Вятър: запад
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg