Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

200-годишното дърво има много интересна история

durГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Един рядък вид вековно дърво - 200-годишен чимшир от централната част на Казанлък бе номиниран в 2 категории от конкурса "Дърво с корен 2019". Той е в основната категория

между 10-те финалисти, а също и в допълнителната "Вековните дървета говорят", между 3-те финалисти. Предстои онлайн гласуване от 3. до 31. октомври, за да се излъчат победителите. Приятели, можете да гласувате за това дърво в сайта "Дърво с корен 2019", където като кликнете "Гласувай за любимо дърво" да продължите по-нататък.

Традиционно участниците в конкурса се състезават в няколко категории: „Дърво с корен“, „Млад природолюбител”, „Вековните дървета говорят”, „Изборът на експертите“. Дървото-победител ще бъде избрано през есента и ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината”. Дърветата-победители в конкурса ще станат известни по време на церемонията по награждаване в края на годината, на която ще бъдат обявени резултатите от гласуването, както и отличеният от журито участник в допълнителната категория „Млад природолюбител”.

Носителят на титлата „Дърво с корен 2019” ще представи България догодина в международния конкурс „Европейско дърво на годината“, където ще се състезава с победителите в националните конкурси на други 14 страни.

chiА ето и повече информация за казанлъшкия „състезател“. Вечнозеленият чимшир в България обикновено се среща като декоративен храст и много рядко като дърво, поради факта, че расте много бавно. Историческото развитие на българските населени места, подложени особено през последните 60–70 години на нови застроявания с унищожаване растителността във възрожденските български дворове, също допринесе за това все по-рядко да виждаме израснали като дърво чимшири. А от 2015 г. насам тези растения в България са нападнати от гъсеницата на американската бяла пеперуда, която ползва листенцата им за храна и те бързо загиват.

Дворът, където расте този чимшир, е бил на рода Саранеделчеви. Негов родоначалник е Неделчо, роден около 1770 г., преселил се в Казанлък от някое от селищата в западния Подбалкан. Той е бил човек, обичащ всичко да му е подредено, заради което започват да го зоват с архаичната днес дума „сара“, т.е. „сара Неделчо“, което значело „подреден Неделчо“. С тази своя подреденост той спечелил доверието на своите съграждани да ги помирява при дребни семейни и съседски спорове. Дървото е предложено за участие от нашия съгражданин, съдията Стефан Саранеделчев.

„Този чимшир не е нито най-старото, нито най-високото или красиво дърво, но то има специално място в живота на казанлъчани. Това дърво заслужава да стане любимо и на други българи, защото носи спомена за видни наши сънародници и интересни събития, за отминалия романтичен свят на казанлъшките възрожденски дворове.“ Така казва Ст. Саранеделчев.

Може да гласувате за вековния чимшир ТУК

 

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>5°C
Слънчево
Температура: 5°C
Усеща се като: 3°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.2 m/s

Времето със sinoptik.bg