Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Край селото се намира най-големият български орехов масив от 2 500 дка

fesГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес, 19. октомври, в Голямо Дряново се провежда шестото издание на Националния фестивал на ореха. Събитието цели да популяризира ореха, начините му на

отглеждане и чрез среща между производителите да се възстановят свързаните с него забравени традиции. Мястото на провеждане никак не е случайно – около с. Голямо Дряново се намира най-големият български орехов масив с площ повече от 2 500 дка. Дървото е символ на селото поколения наред,а през 1965 година е отпечатана пощенска марка, посветена на 500-годишния тукашен орех – най-стария на Балканския полуостров.

Фестивалът бе открит с изпълнения на местния кукерски състав към народно читалище „Зора 1902“. В празника се включиха и представители на националното дружество „Традиция“. Гостите имат възможност да разгледат етнографската експозиция на автентични фолклорни носии,старинни бижута и платове. А също и да пояздят истински чистокръвни коне. Голямодряновските домакини пък бяха спретнали кулинарна изложба от ястия с орехи. По главната алея на селото бяха разположени сергиите на производители на орехи, лешници, мед, био-храни и продукти, на вина, лимец, натурални ароматични продукти, естествени витаминозни напитки, както и на био-тор от калифорнийски червеи. Имаше място и за продукцията на занаятчии и майстори, които предлагаха реплики на старинни оръжия, живопис, калпакчийство, изделия от мъниста, дървопластика и металопластика.

Празникът продължава с народно веселие и хора, като организаторите предварително бяха поканили гостите на феста да бъдат облечени с народни носии. Фестивалът се провежда под патронажа на Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, с подкрепата на земеделските производители Георги Василев и Спас Момов.

 

 

 

 

   Fluida

   Lema BG


 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>13°C
Предимно облачно, слаб дъжд
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.5 m/s

Времето със sinoptik.bg