Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

В четвъртък е премиерата на тритомния роман за Поета и неговата голяма любов

iavoГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

На 28.ноември от 17:30 часа в музей „Чудомир“ започва поредната литературна вечер. В четвъртък в Казанлък пристига Стефан Коларов, автор на тритомния документален

роман „Яворов и Лора. Мистерията на една гибел“.

В своята трилогия доц. д-р Ст. Коларов ни разкрива драматични сцени от живота на един велик български поет и драматург - Пейо Яворов. Авторът ни разказва за творческия път на знаменития писател и любовните трепети, съпътстващи неговия живот, завършващ с фатален край. Голяма любов или една безмилостна трагедия е описана в романа "Мистерията на една гибел"?

Връзката на Яворов с все още омъжената Лора започва след тяхната среща в Париж. Литературните представи на Лора за желания мъж, като че ли намират своето покритие точно в образа на Яворов и тя бързо се влюбва в него. Доказателство за това са нейните писма към драматурга, изпълнени с любов и мъка, с чувства и страдание, тя оставя част от себе си в тях.

Прибързаното решение на Лора за сватба все пак се осъществява - те се женят в навечерието на Балканската война. По време на брака си с Яворов, Лора се стреми да прикрие своите лични страдания и проблеми, породени най-вече от ревност. В своя съпруг тя вижда истинския мъж, когото е търсила цял живот и това предизвиква нейната ревност и страха да не го изгуби. В последните месеци на своя живот, младата съпруга става свръхчувствителна и често предизвиква скандали. Напрежението расте, а Лора таи в душата си нестихваща болка. Нервите на двамата съпрузи са на предела, съдбата предвещава кулминацията на своята игра, времето все по-бързо тече. Взаимоотношенията между двамата съпрузи се обтягат все повече и на 30 ноември 1913 г. след поредния пристъп на ревност от страна на Лора, идва и фаталният край.

 

  

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>1°C
Облачно със слаб снеговалеж
Температура: 1°C
Усеща се като: 1°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg