Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Честваме юбилея на преводача на „Властелинът на пръстените“ Любомир Николов

luГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес големият български писател-фантаст и преводач Любомир Николов-Нарви става на 70 години. Юбилеят е повод да си спомним за него. Бате Любо е роден на 10 януари 1950 година в Казанлък, в семейство на учителка

и счетоводител. Родителите му настояват той да стане инженер… но след три години следване в Тула, Любомир се отказва от точните науки. Записва журналистика в Софийския университет и след това се подвизава из различни провинциални издания; после работи за БНТ, за списание „Криле“, докато взема кардиналното решение да стане писател на свободна практика. Но с какво именно го изкушава Фантастиката?

„Детството си го свързвам предимно с книгите. – спомня си Любомир Николов. - Чета от петгодишен и като съвсем малък открих за себе си Нейно величество фантастиката. Това стана чрез романа „Пленникът на Марс“ от французина Гюстав Льоруж.“

Много актуално и днес звучи неговият дебютен фантастичен роман „Съдът на поколенията“, написан в съавторство с казанлъшкия поет Георги Георгиев. Двамата съмишленици „организират“ съдебен процес в бъдещето срещу виновниците за екологичните катастрофи.

Любомир Николов е известен също и с псевдонимите Колин Уолъмбъри и Тим Дениълс, под които издава над 25 книги-игри. Всъщност, той е бащата на жанра „книга-игра“ в България. Николов е един от уважаваните толкинисти; известен е с преводите на четири от книгите на Дж. Р. Р. Толкин – „Властелинът на пръстените“, „Силмарилион“, „Недовършени предания“ и „Децата на Хурин“. Любомир Николов е автор на множество приказки за деца, фантастични разкази и романи.

Най-голям успех постига с няколко поредици – тази за емблематичния му персонаж, археологът Дик Ченси, няколкото книги-игри за таласъми, исторически базираните „Конникът на Апокалипсиса“ и „Сянката на Сатаната“, както и трилогията епично фентъзи за превзет от чудовища свят – „Реката от която никой не се завръща“, „Нокти срещу огън“ и „Леденият вихър на смъртта“. Неговите книгите-игри се характеризират със сравнително прости игрови системи и акцент върху литературата, а заложеният вътре правилен път утвърждава моралните избори; авторът винаги награждава смелостта, приятелството и благородството.

Честит юбилей, Фантасте!

 

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>20°C
Променлива облачност
Температура: 20°C
Усеща се като: 20°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg