Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Художникът ще покаже в Музея за съвременно изкуство своите „Игри с очевидността“

cvetГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Един казанлъшки зет и възпитаник на известната Художествена гимназия от Града на розите е поканен да изложи свои авангардни произведения в Националната художествена

галерия в София. И по-точно – в нейния филиал, Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. Цветан Кръстев е озаглавил своята изява „Игри с очевидността и субективните ограничения“. А откриването на изложбата от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на пърформанси включва произведения на автора, създадени от началото на 1980-те до днес е насрочено за 23. януари, четвъртък, от 18:30 часа. Това е първото самостоятелно представяне на Цветан в София с куратор Павлина Младенова. Художникът гостува в САМСИ в рамките на проекта „Автобиография“, като част от програмата на музея за документиране на съвременно изкуство.

Цветан Кръстев живее и работи във Варна, което превръща морето в основен пълнител на визуалните му идеи. Разчитайки обкръжението, авторът деконструира обективната истина и я представя в работата си чрез поредица от нерационални елементи и непознати дефиниции до степен, в която смисълът се измества и възможното тълкуване става многостранно. Това е една игра на фино преформатиране на очевидността и манипулирането на нейните субективни ограничения чрез транс-ексцентрични и хумористични интерпретации. Често те отразяват усещането за провокиране и иронизиране на рамкираните ситуации от всекидневието, които биха останали незабелязани в първоначалния им контекст.

Цветан Кръстев е роден през 1961 във Варна. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1980. Работи в областта на концептуалното изкуство. Създава ленд-арт, живопис, пърформанс, инсталации, видео арт. Той е един от основателите на легендарния клуб „Вар(т)на“ (Варна, 1996), заедно със Веселин Димов и Владимир Иванов. Един от основателите и организаторите на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“, стартирал през 2014 година във Варна. Участвал е в множество изложби, фестивали, биеналета и форуми на съвременното изкуство в България и чужбина.

kol

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>18°C
Променлива облачност
Температура: 18°C
Усеща се като: 18°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 1.8 m/s

Времето със sinoptik.bg