Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Исторически месец в музея на фотографията с „Писма от Одрин“

genГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

На 4. февруари от 17:30 часа е откриването на поредната историческа изложба в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Под заглавието „Писма от Одрин“ ще

бъдат показани архивни снимки на Генчо Стайнов от Балканската и Междусъюзническата войни. Изложбата е вдъхновена от едноименната книга с писма на Г. Стайнов от фронта - „Писма от Одрин“, издадена през 2009 година от неговата внучка Радина Нанчева.

Експозицията включва снимки от личния архив на Р. Нанчева, завещан от дядо ѝ. Снимките са от един от запазените семейни албуми, намерен случайно на тавана на старата им къща. Историята на албума е не по-малко интересна от самото му съдържание. След бомбардировките над София от 1944 г., оцелява само незначителна част от къщата на Стайнови. Там бива намерен почти 40 години по-късно и самият албум. През 1980 година Радина Нанчева открива албума и въпреки лошото му състояние по-късно решава да дигитализира изображенията в него. И така над 90 снимки от албума биват дигитализирани, някои от тях са включени в книгата „Писма от Одрин“, а някои са били включени в чуждестранни издания още през войната. Например френският вестник „Илюстрасион“ през 1913 г. запълва цял свой брой само със снимки от Генчо Стайнов от фронта, нещо което не е правено до този момент. В настоящата изложба са включени над 60 от тези дигитализирани изображения, включително оригинално писмо на Генчо Стайнов от фронта до дъщеря му Бонка, както и оригинални страници от вестник „Илюстрасион“.

Повече за това кой е Генчо Стайнов, както и някои любопитни факти около него и фамилията ще научите на вернисажа от двама от внуците му – Радина Нанчева и Генчо Стайнов /младши/.

 

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>2°C
Предимно облачно
Температура: 2°C
Усеща се като: 1°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.4 m/s

Времето със sinoptik.bg