Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Какво още ще се случи в Чудомировия музей през февруари

klГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Бургаският художник Климент Атанасов ще покаже своята изложба „Брегове“ в казанлъшкия литературно-художествен музей „Чудомир“. Датата на вернисажа е 7 февруари,

петък, от 17:30 часа. Маестро Атанасов има 39 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, той стои зад реставрацията на над двадесет църкви. „Най-трудна беше задачата ми в старозагорския храм „Свети Теодор Тирон“. Всичко там беше на малки квадратчета като мoзайка, работих повече от 4 години, за да се получи истинско отношение към оригинала на Ростовцев“, споделя авторът.

За своите реставраторски постижения бургаският художник, реставратор и зограф е отличен с ордена „Чест и мъжество“. Отличието му е връчено от Александър Рабинович – председател на Световната организация за духовно наследство със седалище в Израел и ученик на изобретателя Михаил Калашников. Орденът се връчва за първи път на българин. А негови носители са изявени дейци на културата и обществения живот, както и шестима президенти.

Следващото културно събитие в музея – на 21 февруари известният казанлъчанин проф. д-р Марин Добрев, директор на старозагорската Художествена галерия, ще изнесе публична лекция за Мара Чорбаджийска. Беседата е по повод 125 години от рождението на талантливата художничка и съпруга на Чудомир.

Третото запланувано събитие е представянето на книгата „Влахос“ – едно изследване, посветено на каракачаните; мероприятието е насрочено за 24 февруари.

 

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>8°C
Предимно облачно
Температура: 8°C
Усеща се като: 5°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 3.2 m/s

Времето със sinoptik.bg