Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

В Казанлък обсъдиха организацията за честванията на връх Свети Никола

pamГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

По инициатива на кмета на община Казанлък днес в Зала №6 на Общината се проведе среща по организацията на честванията за 142 години от Освобождението на България на

Паметника на Свободата на връх Свети Никола. В срещата участваха представители на всички институции, ангажирани по подготовката и провеждането на тържествата.  

Галина Стоянова запозна участниците с готовността на Община Казанлък по организацията на отделните етапи от провеждането на събитията. Честването на Освобождението в Казанлък ще започне на 2-ри март на централния площад „Севтополис“ с официална церемония по издигане на националния флаг и водосвет за благоденствието на българския народ. За първи път след това множеството ще се отправи с факелно шествие под мотото „Българийо, за тебе те умряха“ до Войнишки паметник в парк „Розариум“. Там ще бъде открит възстановеният монумент на загиналите във войните и ще се проведе тържествена заря – проверка.

В празничния ден Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи първо благодарствен молебен в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, където са положени костите на загиналите руски войни и български опълченци.

Церемонията на самия връх Свети Никола ще започне в 11:00ч. Старозагорският владика ще отслужи заупокойна молитва за героите на Шипченската епопея. Присъстващите се обединиха около решението тържествата да се проведат на първата площадка, в подножието на паметника, както през 2018 г. От там започва официалният подход към входа на Паметника на Свободата, от северната страна на монумента. По традиция, след поднасяне на венци и цветя, присъстващите се покланят в криптата на Паметника на Свободата. Дядо Киприан определи избраното място като „подобаващо за честванията“ и си спомни трудностите с почистването на снега преди две години: „Тогава на историческия връх доказахме, че можем да сме заедно. А щом всички можем да бъдем едно, значи можем всичко“, заключи Негово Високопреосвещенство.

Риска от лоши метеорологични условия отчете и областният управител Гергана Микова, но коментира: „Каквото и да е времето, щом героите на Шипка са могли, трябва да можем и ние!“. Думите ѝ подкрепи и кметът Галина Стоянова.

 

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>5°C
Слънчево
Температура: 5°C
Усеща се като: 3°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.2 m/s

Времето със sinoptik.bg