Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

"Той умира, както умират семената, за да оживеят наново в реколтата"

levГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

С поредица от възпоменателни събития, организирани от Общината, казанлъчани почетоха 147-годишнината от трагичната гибел на Левски. Историческо слово за живота,

делото и героичната смърт на Васил Иванов Кунчев пред множеството на бюст-паметника на Левски в едноименния парк изнесе Анна Кожухарова, директор на Общинска библиотека „Искра“ и председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общински съвет – Казанлък.

"Той умира, както умират семената, за да оживеят наново в реколтата" – отекнаха отново силните думи на английската писателка Мерсия Макдермот.

Възпоменанията за Апостола на Свободата в Казанлък започнаха с отслужване на заупокойна литургия от казанлъшки духовници в храм „Света Троица”. В българската история за живота и делото на йеродякон Игнатий се знае, че през февруари 1869 г. той участва именно в този храм във вечерно богослужение. Пред паметната плоча в двора на църквата някои казанлъчани поднесоха първите за деня цветя на признателност към делото на Апостола. Цветя бяха положени и пред барелефа на Левски, поставен на сградата на някогашния хан на баба Гана, приютявала Дякона при посещенията му в Казанлък като ръководител на българската национално-освободителна борба. 

След едноминутно мълчание и свеждане на глава за Апостола, венци и цветя пред монумента в парк „Васил Левски“ бяха поднесени от кмета Галина Стоянова, от името на председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, от общински съветници и служители, представители на културни институти, политически партии и патриотични организации, родолюбиви граждани, много ученици и деца.

 

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>2°C
Предимно облачно
Температура: 2°C
Усеща се като: 1°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.4 m/s

Времето със sinoptik.bg