Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Министър Петкова отговори на депутатско питане за опасността от това златотърсачество

sfХристо ХРИСТОВ

За издаденото разрешително за проучване на площ от 155 кв. км в зона "Свети Никола" на територията на общините Павел баня, Казанлък, Стара Загора и Братя Даскалови са били спазени всички законови изисквания за него. Това се твърди в официалния отговор на министъра на енергетиката Теменужка Петкова до народния представител Георги Андреев. Концесията е за канадската „Дънди прешъс металс Челопеч“ ЕАД, тя е била

обявена в Държавен вестник от 21 януари т.г., разрешението е от 13 декември. Срокът е за 3 години, през този период компанията трябва да вложи минимум 470 000 $ в търсещи-проучвателни дейности. Правителството и фирмата ще се договарят за такса, ако бъдат намерени сериозни находища и инвеститорите решат да създадат производство.

Издаденото разрешително накара общинските съветници от Павел баня да приемат наскоро в спешен порядък остра декларация, която изпратиха до президента, премиера, министъра на енергетиката и на околната среда, в която изразиха недоумението си, че при тях е нямало информация за намеренията на канадската компания. В нея се изразяват опасения за туризма и селското стопанство, в това число розопроизводство и овощарство. Общинарите са силно обезпокоени, че при търсенето и добива на полезни метали по принцип се използват цианидни съединения. Те настояват за прекратяване на даденото концесионно разрешение и заявяват, че имат готовност за протестни действия.

Въпроси, свързани с концесията, пръв зададе депутатът от левицата Георги Андреев, седмица по-късно писмен отговор поискаха и двама народни представители от ГЕРБ. Първоначално министърката поиска отсрочка от седмица, но в крайна сметка отговорът ѝ е постъпил в парламента на 20 март.

В него тя уточнява, че частната компания е подала заявлението си още на 14 май 2018 година, извървян бил целият законов път, получени били съгласуванията с останалите ведомства, взети били под внимание указанията на МОСВ. Издаденото разрешение от 13 декември м.г. било изпратено до четирите общини, в чиято територия е местността Свети Никола. В законовия 14-дневен срок от публикацията в „Държавен вестник“ на 21 януари т.г. в МЕ не били постъпили жалби.

„На този етап добивни работи в площ „Свети Никола“ на практика не се извършват. Евентуална експлоатация на руди в площта ще бъде извършвана след регистриране на търговско откритие на находище на подземни богатства и предоставяне на концесия за добив при условията на екологичното законодателство в страната“, казва още министър Петкова.

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>24°C
Предимно слънчево
Температура: 24°C
Усеща се като: 24°C
Вятър: юг
Сила: лек полъх, 2.6 m/s

Времето със sinoptik.bg