Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Библиотека „Искра“ организира традиционната инициатива „Казанлък чете“ от 21. април до 30. май

ortotrГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Националният маратон на четенето е посветен на Международния ден на детската книга – 2. април и Международния ден на книгата и авторското право – 23. април. Сложните времена, в които живеем доказаха, че в труден момент културата, респективно качествената книга, са мост между човека и света и могат да станат любимо занимание, източник на духовно равновесие и хармония, смисъл на живот. Тази година екипът

на казанлъшката общинска библиотека „Искра“ е решил да проведе Похода на книгите към четящите хора по нетрадиционен начин - в онлайн среда.

„Нека обединени от тази наша потребност - да четем, да се информираме и израстваме духовно - покажем заедно, че четящите хора са най-силните, най-интелигентните, най-отговорните, защото притежават знанията и духовните устои, почерпени от света на книгите! – призовава директорът на библиотеката Анна Кожухарова. - В дните на изолация ви призоваваме да отбележим заедно Международния ден на книгата и авторското право, да изпратим един към друг своите добронамерени послания, обединени от любовта към четенето.“

Библиотека „Искра“ е готова да проведе инициативи, свързани с четенето в дигитална среда. На страниците на общинската библиотека във Фейсбук и с помощта на медиите екипът ѝ ще публикува онлайн срещи с автори, онлайн четене на различни литературни творби, споделяне на мнения за прочетени книги, публикуване на снимки и видеоклипове на читатели с любими книги и четенето им, ще организира различни познавателни игри и конкурси.

Присъединете се към инициативите на ОБ „Искра“. Покажете как вие отбелязвате и чувствате Маратона на четенето. Направете си домашно четене, домашен маратон, разкажете за вашите любими книги и автори. Нека заедно четем и говорим за книги!

 

Походът на книгите ще започне с онлайн арт конкурс - за деца от 5 до 14 години за нарисуване на илюстрация към стихотворението „Аз съм българче”. Втората инициатива е Фотоконкурсът „Четем заедно в къщи”. Конкурс за часовете, прекарани в уют и с увлекателно четиво, за съвместните ни четения с деца и близки. Третата акция се нарича „Нашият Казанлък”. Цикъл от публикации във Фейсбук с въпроси и загадки с краеведски характер. Четвъртата тема са „Казанлъшките вестници до 1944 година“. Публикации във Фейсбук. Петата инициатива е озаглавена „Сватбените обичаи при различните етноси от Казанлъшкия край“. Етнографски публикации във Фейсбук.

Шестото направление в Похода на книгите се нарича „Пиша, следователно съм модерен”. Публикации във Фейсбук на творби и интервюта на млади български автори. След младите, ще бъде отделено място и на утвърдените писатели - „Цветните мисли на пишещия човек” ще се фокусира върху творчеството и творбите, интервюта с популярни и утвърдени български и чужди автори от различни жанрове на страниците на библиотеката във Фейсбук.

Осмата инициатива е озаглавена „Забравените класици”. Мисли, любопитни факти и др. за живота и творчеството на световни класици на страниците на библиотеката във Фейсбук. И накрая, маратонът на четенето ще бъде обобщен с „Прибери се, прочети книга. Светът е затворен”. Една кампания за видеоклипове - предизвикателство към четящите хора как четат у дома, на балкона, в градината. Походът на книгите започва на 21. април и ще продължи до 30. май.

Бъдете здрави и #останетевкъщи!

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>14°C
Слънчево
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 3.3 m/s

Времето със sinoptik.bg