Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Казанлъшки абитуриенти направиха виртуален паметник за 20-те българи, обявени за Праведници на света

fsdeГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

„Когато се замислих как да преподам урока си „Спасяването на българските евреи“ в ХII б клас си подготвих материали за дистанционното обучение – презентация за Димитър Пешев и събитията от март 1943 г., филм за спасяването на българските евреи и един материал на БНТ за изложба на Държавна агенция „Архиви“, представена през месец март 2018 г. по повод 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи.“

– разказва преподавателката Станимира Вълчева от СУ „Екзарх Антим I“ в Казанлък.

В часовете учениците се запознават с тези материали, а след това посещават виртуално мемориалния комплекс Яд Вашем и по-специално базата с данни за Праведниците на света. Целта, поставена пред казанлъшките абитуриенти, е - да открият всички българи, удостоени с това почетно звание на израелската държава, както и основанията за обявяването им за Праведници на света. Всеки ученик има за задача да разкаже историята на един българин – праведник, други трябвало да напишат кратък материал за това какво представляват мемориала Яд Вашем, Алеята на праведниците в Яд Вашем, какво представлява медалът, който се връчва на всеки удостоен със званието, какво е написано на него.

ХII б клас са паралелка с чуждоезиков профил – английски и немски език и затова те не са имали проблем с ползването на информацията в официалния сайт на Яд Вашем. Всеки от тях превел и преразказал през своя поглед намерената информация.

Освен това, един от учениците получил задача да проучи действията на цар Борис III в онези трудни времена и да представи своето мнение за това дали царят заслужава да се нареди сред спасителите на българските евреи или не… Затова кратката статия за цар Борис е представена с иконка на въпросителен знак, а не със звездичка, както останалите 20 българи, вече признати за Праведници на света.

„Идеята да се представи цялата тази събрана информация на едно място, за да може да се ползва и в следващи години в часове по история дойде спонтанно. – признава Ст. Вълчева. - Платформата Thinglink предоставя прекрасна възможност върху едно изображение – карта на България – да се насложат под формата на малки икони текстове, снимков материал, видеоматериали… с едно кликване върху всяка пулсираща иконка се отваря статия със снимков материал. Учениците ползваха основно базата данни на Яд Вашем, а някои снимки откриха в официалния сайт на Държавна агенция „Архиви“.“

Така всички статии за 20-те българи, обявени за Праведници на света и снимковият материал за тях биват събрани на едно място и представени на целия клас. За съжаление, казанлъшките средношколци не успели да открият снимков материал за трима от праведниците. Там са поставени и линкове към два видеоматериала – кратко филмче за спасяването на българските евреи, материала на БНТ за откриване на изложбата на Държавна агенция „Архиви“, както и линк към официалния сайт на Яд Вашем.

Крайният продукт от проучването и виртуалното посещение на учениците в мемориала Яд Вашем е под мотото „Този, който спаси един живот, спасява цялата вселена“ – това е текстът на иврит и френски език, който стои върху медала, който се дава на всеки признат за Праведник на света.

Часовете по история са били проведени в платформата Microsoft Teams, където учениците се запознали с материалите; там, в специално създаден канал и във видеовръзка са били обсъждани всички проблемни моменти. Предстои новосъбраната информация да бъде добавена към съответните статии в Уикипедия.

Ето и линк към забележителния проект на казанлъшките младежи:

https://www.thinglink.com/scene/1306152281573425153?fbclid=IwAR3oDMAoGzcvdTkc2OzbdyK9fO90WGLqWoiSUS5ex2EdLbtCh8b9DQ16eK4

 

 

 

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>14°C
Слънчево
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 3.3 m/s

Времето със sinoptik.bg