Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Едно интервю с Гинка Щерева, обществен посредник на Казанлъшка община

jejtГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Какви бяха най-често поставяните проблеми пред обществения посредник по време на извънредното положение, г-жо Щерева?

- Основно въпросите бяха свързани с възможността за ползване на електронни административни услуги, за заплащане на местни данъци и такси онлайн, за фактуриране и заплащане на вода. Има и друга група въпроси

относно това кой има право на мерки за закрила и еднократна финансова помощ. Преобладаваха проблемите, касаещи лица, които не са навършили възраст за пенсиониране. Поради заболяване и промяна на степента на увреждане, лицата са регистрирани като активно търсещи работа, но поради степента на трайно намалената им работоспособност е изключително трудно да им се предложи подходяща работа и те остават трайно безработни, без доходи и инвалидна пенсия, без здравно осигуряване… Показателен е следният случай - от една календарна година се бях ангажирала да съдействам на един наш съгражданин за уреждане и подготовка на документите му за социална пенсия. Но поради липса на финансови средства и липса на здравно осигуряване, здравословното му състояние силно се влоши. Наложи да се намеся, за да бъде настанен болният човек за лечение в здравно заведение. Заедно със служителите от дирекция „Социално подпомагане“, Домашен социален патронаж, ЦСНП - Казанлък и МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“, успяхме да го настаним на лечение. За жалост, дойде лошата вест, че лицето е починало в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора. Да, животът струва пари…

За какви други проблеми Ви търсят хората?

- Най-голям е броят на жалбите, които касаят проблеми, свързани със Закона за управление на етажната собственост. Посегателство върху общите части, нарушаване правилата за вътрешния ред в етажната собственост, нарушаване на обществения ред… Ето и конкретен пример за междусъседски конфликт - съсед, живущ на предпоследен етаж си монтирал спирателен кран и така лишавал съседа си от ползване на вода в продължение на няколко дни… Куриозното сред този тип жалби е злоупотребата с чужда самоличност. Възможността за подаване онлайн на жалби и сигнали, създава усещането за недосегаемост у някои граждани. И провокира желанието им, криейки се под чуждо име, знаейки адреса и името на свой съсед, да подават от негово име жалби срещу друг техен съсед. Така например в приемната се появи гражданин, получил писмен отговор от обществения посредник, който твърди, че никога не е подавал жалба! Чрез онлайн формата за контакт при нас са получени две жалби от негово име. И мнимият жалбоподател не спира дотук. И този път уцелва съществуващ, реален телефонен номер, но на лице, което живее в община Банско. При направена справка в ГРАО се установи, че в цялата страна има само едно лице с тези имена, но лицето е родено в чужбина и живее в друга община, т.е. няма нищо общо с община Казанлък и няма основание да бъде разглеждана жалбата му от обществения посредник. По този повод взех решение да не разглеждам жалби и сигнали, преди да осъществя обратна връзка с жалбоподателя.

Извънредното положение изигра своята роля. Ще продължат ли срещите Ви на живо с казанлъчани, за да чуете техните проблеми?

- Да, с края на обявеното извънредно положение се възобновяват приемните дни на Обществения посредник:

Вторник     10:00 - 12:00 ч. и 14:30 - 16:30 ч.

Сряда         10:00 - 12:00 ч. и 14:30 - 16:30 ч.

Четвъртък 10:00 - 12:00 ч. и 14:30 - 16:30 ч.

За консултации и предварително записване на телефон 0431/98340. Но жалби и сигнали ще продължат да се приемат и чрез онлайн формата на адрес:

https://www.kazanlak.bg/index.php?p=ombusman

или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>15°C
Ясно
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg