Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Днес в библиотечното фоайе бе открита изложба, посветена на маслодайната роза

kfdkГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Общинска библиотека "Искра" възобнови работата си с читатели от 14. май. 743 малки и големи почитатели на библиотеката и четенето посетиха културния институт за първите три работни дни. Всички те споделят колко много им е липсвала библиотеката и колко се нуждаят от нейната дейност. Не са редки и разказите за това, че книгите са правили изолацията им смислена и по-лека. Започна и регистрацията на нови потребители.

Най-нетърпеливи са малките читатели, които придружавани от родителите си, бързат да се докоснат отново до книжното богатство.

Библиотеката работи с традиционно работно време - от 9:00 до 18:00 часа. В съботните дни - от 9:00 до 13:00 часа. Изключение прави само интервалът от 13:00 до 14:00 часа, всеки ден, когато служителите извършват поредната дезинфекция. Спазват се всички предписани противоепидемични мерки за съхранение здравето на потребителите и екипа: ограничен достъп до 5 човека в заемните за книги, 30% заетост на местата в читалните, препоръчителен престой от 15 до 30 минути и други. Контролират се потоците на влизане и излизане, за да не се допусне струпване на повече хора на едно място. На входа на отделите е задължителна дезинфекцията на ръцете. Не се допускат читатели без защитна маска. Върнатите библиотечни документи преминават през 72-часова карантина, преди отново да бъдат предоставени за ползване на други потребители.

Екипът на Общинска библиотека "Искра" изцяло е обхванал всички процеси от библиотечно-информационното обслужване и изграждането на електронните си бази данни, усилено работи по подготовката на няколко проектни предложения и обсъжда възможностите за възобновяване на направления от културната си програма. Продължават и изявите в онлайн режим на страниците във фейсбук на "Казанлък чете 2020"- комплекс от конкурси и информация за бележити автори, за четенето като смисъл на свободното време, за детски илюстрации и други.

„Благодарим на нашите читатели за разбирането, търпението и подкрепата, за спазването на противоепидемичните мерки. Заедно с тях успешно доказваме, че библиотеката е любимо място за култура, че се е превърнала в средище с културни, социални, информационни и образователни функции, че ще пребъде - независимо от изпитанията!"- споделя директорът на ОБ "Искра" Анна Кожухарова.

И още - Библиотека „Искра” днес откри изложбата „Розата – красивият символ на Казанлък„. Изявата е посветена на гордостта и славата не само на Града на розите, но и на България. Във фоайето на втория етаж са подредени фотоси, показващи красотата на маслодайната роза, историята на отглеждането ѝ, розопроизводството и търговията с розово масло, легендите и песните за красивото цвете, за розата в бита на казанлъчани, впечатленията на чужди пътешественици за Розовата долина като Феликс Каниц, Хелмут Молке, Хенрих Барт, д-р Поайе. Показани са за първи път и някои автентични фотографии от Празника на розата в миналото. В читалнята пък са изложени интересни и ценни книги, материали и документи за розата от фонда на отдел „Краезнание”. Това са томове като „Маслодайната роза и нейното отглеждане”, 1928 г.; „Устав на Съюза на българските розопроизводители”, 1915 г.; „Потекло и развой на розовата индустрия в България”, 1900 г. и други подобни.

 

 

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>25°C
Предимно слънчево
Температура: 25°C
Усеща се като: 25°C
Вятър: юг
Сила: лек полъх, 2.4 m/s

Времето със sinoptik.bg