Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Кънчевци издават и единствения в общината селски вестник „Наше село“

etГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Една от забележителностите на казанлъшкото село Кънчево е етнографската музейна сбирка към читалище „Хаджи Димитър“. Идеята за подобна колекция възниква след представяне на една временна етнографска изложба от училището. Предложението е на Катя Костова – тогава директор на училището, а реализацията става възможна със съдействието на тогавашния кмет Кольо Иванов, който осигурява помещение на

втория етаж на Здравната служба. По онова време – преди 14 години - секретар на читалището е София Колева, а председател - Русанка Тенева. Двете, заедно с Диана Георгиева от кметството, тръгват да обикалят селото с една каруца, за да събират предмети от бита и старинни носии, дарени от жителите. И така, етнографската музейна сбирка става факт. Експонатите в нея показват най-вече умението на жените от селото да създават красота, да вплитат в дрехите своята обич и мъдрост чрез тъкането, плетенето и шиенето. Изложени са и снимки и други архивни материали, които документират историята, бита и традициите на едно спретнато българско село като Кънчево и са ярко доказателство за това, че народното творчество е извор на красота и родолюбие.

Сбирката съдържа над 1000 интересни експоната, които са подредени в няколко зони: работна, за приготвяне на храна, за спане, за посрещане на гости.       Етнографската колекция събужда интерес у Нацуне Хаяши от гостуваща в района японска организация, която прави превод на английски и японски на етикетите за всеки експонат. Понастоящем етнографската сбирка се посещава от ученици и гости на селото, които се умножават особено по розоберно време.

Народно читалище „Хаджи Димитър 1927” е основано на 6. май 1927 година под името „Гранит”, а през 1950 приема името на легендарния войвода. В момента секретар на читалището е София Колева, а председател - Катя Костова. Към читалището са изградени следните състави: женска певческа група, танцова група – деца, група за обичаи деца и възрастни, клуб по интереси. Освен това, читалището в Кънчево издава единствения селски вестник в казанлъшка община, който се нарича „Наше село”. Екипът на вестника е в състав: Катя Костова, София Колева, Лилия Георгиева, Диана Миткова, страньор – Румяна Колева. През 2019 г. вестникът навърши своя 10-годишен юбилей.

          

 

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>26°C
Предимно слънчево
Температура: 26°C
Усеща се като: 26°C
Вятър: юг
Сила: лек полъх, 2.8 m/s

Времето със sinoptik.bg