Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Може да видите графиките на именития Стоян Цанев в градската Художествена галерия

st_zanГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

На 1. юли от 18 часа в Художествената галерия на Казанлък е началото на вернисажа на забележителната изложба графика „Белязан да бъде такъв“ на големия български художник Стоян Цанев. Той е роден на 28. февруари 1946 г. в Бургас, а почина на 5. февруари миналата година. Завършил е Академията за изящни изкуства във Варшава, в класа на проф. Анджей Руджински. За творчеството си Цанев е удостояван с

множество престижни български и международни отличия, сред които и Наградата на полското културно министерство. Вземал е редовно участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев, както и за именития бургаски художник Георги Баев. Получава Наградата за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, наградата на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата в Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф“.

“Идват в съзнанието ми някакви неща – виждани и невиждани - и аз създавам на бялото платно някаква форма; оставям всичко на въображението, на мисълта и на сърцето, на моето чувство да ме води” – така художникът обясняваше приживе своя творчески процес.

Творби на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и на музейни и частни колекции по цял свят.

Настоящата изложба „Белязан да бъде такъв“ показва графични творби от фонда на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”, както и творби от частни колекции. Изложбата ще остане в Града на розите до 15. юли.

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>23°C
Предимно слънчево
Температура: 23°C
Усеща се като: 23°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 3.0 m/s

Времето със sinoptik.bg