Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

На 2. юли се открива изложбата „Фотографията на Деяна Стаматова"

kdieГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Това е Деяна Стаматова (1941-2001). Тя е родена в Бургас, с природен талант за фотография. В детските си години Деяна иска да стане летец и скачала с парашут. Досегът с фотографията идва по линия на баща ѝ, който бил журналист. И все пак, родителите ѝ не били очаровани, когато им съобщава, че иска да се занимава с фотография. Така кандидатства в техникума по фотография „Юлиус Фучик“. След техникума става асистент в Полувисшия учителски

институт в Бургас.  Деяна Стаматова започва творческата си кариера като кореспондент на Централфото от Бургаски окръг, след което идва съблазнително предложение за работа в София в първият цветен вестник у нас „Жар”. Впоследствие попада в екипа на още няколко редакции, сред които „1000 дни“, „Експрес“, „168 часа“, „Труд“, „Стандарт“, „Български писател“ и други. Извън фотожурналистиката, Деяна работи над собствени художествени проекти и е известна най-вече със своя алтернативен прочит на голото тяло.

Предстоящата изложба бе представена във Варна като част от програмата на Месеца на фотографията през 2018 година. През обектива на Деяна ще ви покажем най-първичното – човешката голота, за да откриете езика на тялото в един раличен „превод“, да откриете изяществото на несъвършенството. Художествената ѝ фотография цели да покаже това, което е отвъд „простата“ голота, това, което човешкото око не вижда. Посоката, в която работи е толкова различна, че често са я окачествявали като неприемлива. Случвало се е нейни кадри да бъдат унищожавани под претекст, че са без фокус. В годините, в които, художествената фотография е низвергната от властите, а на актовата фотография се е гледало като на подривна дейност за морала на обществото, тя превръща образа на голото тялото в послание, чрез което променя възприемането за еротиката и интимността.

За периода 1970 – 2003 следват 21 самостоятелни изложби, както в страната така и в чужбина, последните три от които посмъртно. Отличена е с над 30 награди от наши и международни фотосалони, между които: Втори международен салон за експериментална фотография Льо Шене, Франция; VІІ биенале на черно-бялата фотография на ФИАП, Милтенберг, Германия; Международен фотосалон „Исфак”, Турция и др.

Изложбата под наслов „Фотографията на Деяна Стаматова“ ще бъде свободна за посещение от 2. юли, откриването е в 18:00 ч. в двора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства и ще бъде придружена с представянето на едноименния албум „Фотографията на Деяна Стаматова“.

ncbd

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>19°C
Предимно слънчево
Температура: 19°C
Усеща се като: 19°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 1.9 m/s

Времето със sinoptik.bg