Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Навършиха се 140 години от рождението на Тихомир Павлов

esesГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Навършиха се 140 години от рождението на една незаслужено забравена крупна личност от Града на розите. Това е Тихомир Павлов - писател, поет, журналист и войвода от ВМОРО. Истинското му име е Александър Александров Павлов; роден е на 14. юни 1880 в Казанлък. Завършва право в Софийския университет. Редактор е на вестниците „Епоха“, „Народ“ и други периодични издания. Животът и творчеството му са свързани и повлияни от историческите

перипетии, през които преминава младата българска държава в началото на ХХ век. Тихомир Павлов дебютира едва 18-годишен с поемата „Сирачето“. Публикува и други поеми, разкази и романи със сюжети от съвременния на автора обществен живот. Отличителното за творчеството му са книгите със сюжет из българската история, както и историческата публицистика. Драматичната поема „Страхил войвода – покровител на угнетените“ е послужила за либрето на едноименната опера на Петко Наумов. Автор е на много книги за миналото и положението на българите, останали под чуждо национално управление; сред тях са „От Тимок до Морава“ (1918), „Българите в Моравско и Тимошко“ (1931), „Сърбизмът и българщината на Балканите“ (1933) и др.

„Появата на тая книга от г. Т. Павлов за българщината в Моравско и Тимошко е тъкмо навременна, и може само да ни радва, защото показва, че безподобните и чудовищни несправедливости на договорите за мир подир последните войни не са убили българския дух и че няма пораженство у съзнателните кръгове на българското общество, което не може да забрави заробените от сърбите през 19. век български земи.“ Това пише в предговора към книгата му „Българите в Моравско и Тимошко“ Стефан Младенов. Книгата, както и по-голяма част от останалото му творчество, представлява изследване на историческото минало на Поморавието и Тимошко, подкрепено с анализ на езика, фолклора и бита на населението.

Завладяващ е неговият разказ за дейността на двете български легии и на българските революционери, сблъскали се със сръбската агресивна политика и арогантност – Хайдут Велко, Георги С. Раковски, Илю Марков, Любен Каравелов, Васил Левски и Христо Ботев.

От посвещенията в книгите на Тихомир Павлов става ясно, че са го свързвали близки приятелства с известни наши поети, а илюстрациите в произведенията му са дело на известни наши художници. Негов брат е Владимир Павлов, полковник от Генералния щаб на БА.

Тихомир Павлов от своите ранни години става член на ВМОРО и се включва в революционните борби в Одринско, където известно време е войвода на чета. Впоследствие действа в Битолско, взема участие и в политическите борби по време на младотурското управление. Житейският му път приключва на 2. декември 1937 в София.

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>21°C
Предимно слънчево
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.5 m/s

Времето със sinoptik.bg