Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Уникалното старинно оръжие било обявено за продажба на аукцион

sabГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

При операция на служители от Главна дирекция „Национална полиция“, на ОД на МВР-Стара Загора и на РУ-Чирпан е била осуетена незаконна продажба на уникална револверна сабя. Установено е, че реликвата е била обявена за продажба в интернет сайт от 50-годишен мъж. При извършените процесуално-следствени дейности в жилище в Чирпан, обитавано от мъжа, е открит и иззет мобилен телефон.

Установено е, че той е използван за регистрация на профила, от който е излъчена обявата за продажба на оръжието в електронен аукцион. На адреса са открити още портупей (кожен ремък за носене на оръжие), тепляк и мраморни археологически предмети от римската епоха. Процесуално-следствени действия са проведени и на служебен адрес на съпругата на 50-годишния мъж в Чирпан. Тя доброволно е предадала компютърна конфигурация, използвана за създаване на фалшив профил и публикуване на обявата в аукциона. 50-годишният чирпанлия е задържан. Разследването по случая продължава.

Иззетият ценен артефакт е изключително подобен на револверните саби на войводите Стефан Караджа и Хаджи Димитър, които преди две години бяха изложени в Казанлък с усилията на д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка – Бузлуджа“. Оръжието на Стефан Караджа се съхранява в Русенския исторически музей от 1988 г. и е дарено от силистренеца Георги Георгиев. А сабята на Хаджи Димитър пристигна от Варненския музей. Двете револверни саби са идентични и са произведени от белгийската оръжейна фирма „Анри Гусен и синове“, която патентова този модел в началото на 60-те години на ХIХ век. Огнестрелното оръжие е монтирано в дръжките на сабите, като револверният барабан разполага с 6 гнезда за 9-милимитрови патрони. Сабята на Стефан Караджа е изследвана в МВР - София през 80-те години на ХХ век. Тогава са открити инициалите СТК, оформени като монограм. Открито е и голямо сходство между автентичния почерк на войводата и този от сабята. Другата важна подробност е, че двете оръжия носят поредни номера от фабриката производител. Сабята на Караджата е с номер 346, а тази на Хаджи Димитър - с № 345. Това е един от основните доводи, които се използват в подкрепа на тезата, че двете оръжия са принадлежали именно на двамата войводи.

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>9°C
Слънчево
Температура: 9°C
Усеща се като: 9°C
Вятър: североизток
Сила: тих, 0.5 m/s

Времето със sinoptik.bg