Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

На фестивала „Хасково Джаз“ бе показан и филмът за легендарната група „Траяна“

mbnbjГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Снощи завърши фестивалът „Хасково Джаз“, в който имаше и казанлъшко участие. Неповторимата Надя Тончева се включи в концерта на Джаз трио „Димитровград" в състав: Митко Русев - китара, Митя Йорданов - пиано, Пламен Солаков - бас, Петър Ганев - барабани и гост солисти: Любомир Толумбаджиев – цигулка и вокалистката Мария Арнаудова. След концерта бе прожектиран документалният филм

"Траяна", а публиката имаше удоволствието да се срещне и разговаря с режисьорката му Таня Христова.

Филмът „Траяна“ отразява пресътворяването на българската народна звучност със средствата на модерното изпълнение на акапелната формация „Траяна“, създадена в Стара Загора през 1985 г. от дългогодишния концертмайстор на Операта в града Кирил Тодоров. Творчеството на „Траяна“ е съчетание на поп, фолклор и джаз в многогласна хармония без инструментален съпровод. Имат активна концертна дейност по цял свят и остават в историята на българската култура като единствената професионална акапелна формация от този вид. Филмът „Траяна“ е създаден през 1987 г., с продължителност 23 минути. Сценарист и режисьор – Таня Доганова-Христова. Оператор – Иван Варимезов.

Надя Тончева е вокален изпълнител, пианист, аранжор и педагог. Кариерата ѝ започва като вокалист в първата у нас акапелна джаз-формация „Траяна“. Прави някои от аранжиментите на групата. Гастролирала като певица и пианист в много държави по света, участвала е с местни изпълнители и мегазвездата Принс на музикалните тържества в кралския двор в Мароко; със самостоятелен концерт в Париж, по повод откриване на българската експозиция в Лувъра (2015); концерт в Синсинати, САЩ, по покана на българската общност (2019). В последните години присъства активно на българската концертна и клубна джаз-сцена. Надя Тончева е артистичен директор на „Джаз фест Казанлък“ и „Национална младежка джаз сцена“ – Стара Загора. Удостоена с държавно отличие „Златен век – звезда“ за изключителен принос към българската култура (2016).

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>11°C
Слънчево
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър: изток
Сила: тих, 0.7 m/s

Времето със sinoptik.bg