Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Изложба на Дечко Узунов, нов Дневен център за дементни, пътуват насам и новите електробуси

mnjhioГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Памет за гениалния казанлъшки художник Дечко Узунов – на 30. септември в столичната Художествена галерия "Д. Узунов" се открива поредна негова изложба. Експозицията "Реално и магично. Илюстрацията в творчеството на Дечко Узунов" ще представи на ценителите на изящното изкуство оригинали, както и печатни издания. Богатото и разнообразно творчество на Маестрото е изследвано и представяно чрез не една изложба и публикации през годините, но въпреки това не всичко, създадено от него, е добре познато на публиката. Живял почти девет десетилетия, художникът оставя наследство, което свидетелства за стремежa му към познаване на различни материални и духовни светове. Един от тях е този на Книгата. Узунов като мнозина други художници от този период отделя немалко време да изследва връзката слово – образ. Този процес започва още преди да постъпи в Художествено-индустриалното училище (ХИУ) в София през 1919 г. и продължава до края на живота му. Работата му в посока създаване на произведения за печатни издания се увеличава след приключване на подготовката му в Художествената академия в Мюнхен (1922–1923)…

 

Откриват Дневен център за дементноболни

И още казанлъшки вести - на 1. октомври в Града на розите ще бъде открит първия за Югоизточния регион на България Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства. Сградата е изпълнена по проект по оперативна програма „Региони в растеж“. Рязането на лентичката е насрочено за 11:00 часа в двора на Дома за възрастни хора с деменция „Димитър Папазов”.

 

Електробусите пътуват към Казанлък

Община Казанлък очаква да получи 5 броя 8-метрови и 2 броя 10,5-метрови електробуса от китайския производител на превозни средства „Alfabus”. Договорът за доставка бе подписан през юни тази година с фирма „Екселор Холдинг Груп“ ЕООД. За зареждането на електробусите предстои монтаж на 4 броя зарядни станции, за които бе изграден специално навесно покритие под надлез „Катекс“. На обекта ще се оформи площадка в близост до изградения навес, ще се монтират осветление и ограждения. Освен това, ще бъде изграден Център за управление, със специализиран софтуер и GPS-и, монтирани в електробусите, което ще позволи въвеждането на системата на т.нар. „умни спирки“, които вече са монтирани в града и ще работят с информационни табла за улеснение на гражданите. Въвеждането на екологично чист транспорт ще осигури на казанлъчани и техните гости независим от частни фирми екологичен транспорт, с по-добро качество. Очакванията са емисиите на парникови газове да намалеят с близо 20 тона годишно.

                  

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>11°C
Слънчево
Температура: 11°C
Усеща се като: 11°C
Вятър: югоизток
Сила: тих, 0.8 m/s

Времето със sinoptik.bg