Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Вижте как се живописва с мозайка! А художници от Сливен показват как се прави интригуващо модерно изкуство

mdkfjГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Казанлък има стара слава като Град на 100-те художници. Макар че понастоящем е известен в България и по света комай само с пушкалата на „Арсенал“. Но, който търси – намира! Ценителите на визуалната красота в никакъв случай не бива да пропуснат три впечатляващи събития в Казанлък – Втората национална изложба на българските мозаисти в Художествената галерия, гостуващата сборна

изложба на художници от Сливен – в залата на Инфо-центъра и откриващата се утре Фотографска изложба. Сливенските майстори показват своите изненадващи търсения: модерни и предизвикателни, както във формата, така и в съдържанието си. Тези картини говорят на душата на зрителя: бръкни в джоба си и ме окачи на стената в хола!

Също толкова предизвикателна за сетивата е Националната изложба на българските мозаисти. Всичко започва през 2013. година. Малка група ентусиасти от различни части на България, обединени от общата си страст към древната художествена форма – мозайката, се събират в Пловдив и правят първата си съвместна изложба. Инициативите продължават, благодарение на неуморния доброволен труд на част от тези творци и резултатите идват с биеналето в Стара Загора, изложби в различни градове в страната и чужбина, сътрудничество със сродни творци, с които постепенно се изграждат Балканските мостове (по заглавието на едноименната изложба, чието трето издание предстои през 2021 година).

„Въпреки необичайната 2020-а, нашата упоритост дава резултати - разрастване на членовете ни и любителите на това древно изкуство, приобщаване на творци от академичните среди на България. Втората национална изложба „мозайка“ в невероятното пространство на Художествената галерия на Казанлък дава реална представа за нашето израстване” – споделят организаторите.

Третата изложба е в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, който ще е домакин на изложбата „Избрано от VII МФС Пловдив“. Изложбата ще се открие на 8. октомври от 17:30 ч. В тази подборка ще бъдат включени творби освен от наградените автори, така също и снимки на автори от Казанлък – Николай Тенев и Пламен Петков и от Стара Загора - Ениз Караджа, Димитър Узунов, Николай Гергинов и Радостин Димитров.

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>12°C
Слънчево
Температура: 12°C
Усеща се като: 12°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg