Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Доц. Наталия Киселова преподава „конституционно право“ в СУ

kiseГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

„Във всеки един от етапите, през който минава изборният процес в България, има напрежение и проблеми“. Това твърди доц. д-р Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ „Свети Климент Охридски“. „Трите най-важни въпроса, по които трябва да се дискутира и да се търси нормативно решение са: 1. Избирателните списъци; 2. Предизборната кампания; 3. Начинът, по който се гласува“, коментира тя.

Според университетската преподавателка, честността на вота трябва да бъде гарантирана на първо място от членовете на Секционните избирателни комисии. В този смисъл тя смята, че трябва да се проведе много по-сериозно обучение за членовете на тези комисии, защото те ще извършат преброяването на бюлетините по действащата в момента уредба.

„На следващо място са политическите партии, които ще номинират кандидати за членове в Секционните, респективно в Районните избирателни комисии и самите граждани, които ще трябва да се доверят на начина, по който гласуват“, заяви доц. Киселова.

Тя смята, че един от вариантите, в резултат на който може да бъде върнато доверието на гражданите в избирателния процес, е създаването на така наречените Регионални преброителни центрове. При този модел Секционните избирателни комисии носят запечатаните урни в РПЦ. Там пред погледа на наблюдатели, медии, политически партии бюлетините биват преброявани от преброителна комисия.

„За да се случи този модел са необходими малко повече време и усилия, а също така промяна в Изборния закон, но ние сме на 6 месеца от провеждането на редовните избори. В момента не можем да говорим за такава промяна“, отбеляза доц. Киселова.

Юристката е убедена, че докато няма електронна идентификация на гражданите, не трябва да се избързва с дистанционното електронно гласуване.

 

--------------------------------------------------

Бел. ред. Предишната публикация на интервюто е в БГНЕС

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>12°C
Слънчево
Температура: 12°C
Усеща се като: 12°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg