Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Летецът, воювал срещу хитлеристка Германия, е носител на орден „За храброст“

llooiiuujjГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

По повод 16. октомври – Празника на българските ВВС родолюбиви казанлъшки организации изпратиха писмо до президента Румен Радев с предложение да бъде произведен в чин „генерал“ о.р. полк. Дянко Марков, който преди дни навърши 98-годишна възраст. Обосновката – неговите безспорни заслуги към българската военна авиация и най-вече активното му участие във възстановяването честта и

достойнството на българските генерали и офицери, станали жертви на комунистическия режим, установен след 9.09.1944 година и обявен за престъпен от 38-то Народно събрание. Под предложението стоят имената на председателите на Общобългарския комитет „Ген. Ив. Вълков“, Националния комитет за възраждане на отбранителната промишленост в България, Съюза на репресираните „Памет“ и казанлъшкия клуб към Съюза на възпитаниците на висшите на Негово Величество военни училища.

njjuuyuДянко Марков е роден на 4. октомври 1922 година в Плевен. Баща му е авторитетен адвокат; на 60-годишна възраст е убит без съд и присъда от комунистите веднага след 9. септември 1944. Дянко Марков завършва Военното на Негово Величество училище. Произведен е в чин подпоручик на 3. март 1944 г. Участва в заключителната фаза от Втората световна война като летец-бомбардировач от 5. въздушен полк в боевете срещу Германия. Награден с орден „За храброст”. През август 1948. е осъден в процеса срещу т. нар. Втори легионерски център, по който присъди получават над 70 души. През 1948 - 1952 е политически затворник. След като излиза от затвора работи като строителен работник, миньор, стругар и оркестрант.

След 10. ноември 1989 година е избран за народен представител от Български демократически форум (БДФ) в СДС в 37. и 38. Народно събрание. Бил е председател на БДФ, председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, главен редактор на списание „Един завет” и на вестник „Истина”. Дългогодишен организационен секретар е на съюз „Истина”. В своите мемоари „Свидетелствам под клетва” той описва мъченията, приложени от комунистическия режим срещу военните, нарочени за негови противници.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>12°C
Слънчево
Температура: 12°C
Усеща се като: 12°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg