Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Догодина дарението ще бъде показано в изложба, посветена на 100-годишнината на известния художник

ereefsdfГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Голяма част от съхраненото творчество на известния художник Теню Пиндарев се завърна в любимия му Казанлък, където е роден през далечната 1921 година. Като негов учител, Чудомир го насърчава да продължи да учи в Художествената академия. Завършва през 1946 г. специалност „живопис“ при проф. Илия Петров. Четиридесет години работи като карикатурист във в. „Стършел“. Изключителен

майстор на шаржа. Негови герои са личности от културния живот в страната – писатели, поети, художници, композитори, с които го свързва уважение и приятелство. Автор е на единствения шарж на Тодор Живков, който е публикуван по време на управлението му.

Но, освен в жанра на карикатурата, Теню Пиндарев твори и като илюстратор и график. Най-известните му цикли са: „Кремиковци“, „Розовата долина“, „Розоберачки“, „Созопол“, „Кукери“, „Париж“. Добре познат е у нас и в чужбина. Участвал в много общи художествени изложби, биеналета и пленери за карикатура и графика. Носител на множество награди, както и на орден „Кирил и Методий“ - II степен и орден „Червено знаме на труда“. Той е един от основателите на фондация „Чудомир“, избран е за почетен гражданин на Казанлък през 2004 година. Негови творби са притежание на НХГ - София, на български и чуждестранни галерии и частни колекции.

Влюбена в Казанлък и неговите хора бе и лъчезарната съпруга на големия художник. Донка Пиндарева ни напусна през това лято, но изпълнявайки нейния завет, наследниците ѝ - сем. Силвия и Александър Тодорови - направиха голямо и ценно дарение на Музей „Чудомир“. То се състои от 340 тома от семейната библиотека на Пиндареви и 245 карикатури, шаржове и наброски на големия художник. Книгите са преимуществено специализирана литература в областта на изобразителното изкуство. Сред останалите, особена ценност представляват първите три тома на „Казанлък в миналото и днес“.

Литературно–художествен музей „Чудомир“ ще съхранява и една значима част от творческото наследство на Теню Пиндарев, сред която са части от циклите, посветени на Чудомир и Алеко Константинов и дружески шаржове на известни личности. Дарени са и множество карикатури на различни теми - емблематични като отражение на актуални събития в политическото и духовното пространство. С настоящото дарение ще бъде организирана изложба по повод 100 години от рождението на Теню Пиндарев, в рамките на „Чудомирови празници“ през 2021 година.

Екипът на музей „Чудомир“ прие с искрена благодарност направеното дарение от сем. Силвия Тодорова – художник и Александър Тодоров – архитект, внук на известния художник Иван Милев.

 

   

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-2°C
Ясно
Температура: -2°C
Усеща се като: -2°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.3 m/s

Времето със sinoptik.bg