Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Цветя бяха поднесени пред паметника на авторите на химна „Велик е нашият войник“

geveГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Във войсковите райони Карлово и Казанлък на 61-ва Стрямска механизирана бригада беше отбелязан празника на Сухопътни войски – 19. ноември. Тази дата е избрана заради бляскава победа на армията ни в Сръбско-българската война. С приветствено обръщение командирът на бригадата бригаден генерал Деян Дешков изрази своята благодарност към личния състав за всеотдайността в носенето на

военната служба, пожела им здраве и да продължават да служат с чест и достойнство.

Беше прочетен и поздравителен адрес към личния състав на бригадата от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 61-ва механизирана бригада бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от бригадата, показали високи резултати в бойната подготовка, усърдие и професионализъм.

В същото време и представители на родолюбивите организации от Града но розите се поклониха пред подвига на българските воини, загинали за свободата, обединението и независимостта на Отечеството. От името на общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков“ бяха поднесени цветя пред паметника на създателите на армейския химн „Велик е нашият войник“ до входа към казанлъшкото поделение.

Авторът на текста на безсмъртния марш, подпоручик Константин Георгиев е роден на 27. май 1884 година в Казанлък, тогавашна Източна Румелия. През 1905 година завършва Военното на Негово Величество Училище. След производството си минава в запаса и заминава да учи право в Русия. През Първата световна война казанлъчанинът е мобилизиран в 23-ти пехотен Шипченски полк. Участва в победоносните сражения на 8-а пехотна Тунджанска дивизия на Македонския фронт при Равна, Вина и Лясковик, Ботум, Дрин и Струга. През септември 1916 година на позициите по склоновете на планината Галичица, в небето над приказното Охридско езеро подпоручик Георгиев пише безсмъртните стихове на най-истинската българска войнишка песен. Преподавателят по музика редник Михаил Шекерджиев от Габрово създава нейната мелодия и скоро я запява целият полк.

След войната Константин Георгиев се занимава с активна журналистическа дейност, работи като счетоводител и преводач в българските легации в Париж и Брюксел. В Париж живее в средата на руската интелигенция и продължава да пише поезия и да прави преводи. През 1936 е изпратен в Чехословакия като наш вице-консул. След деветосептемврийския преврат отказва да се върне в София и да положи клетва пред комунистическото правителство, затова е осъден на смърт. В 1949 година, за да избегне преследванията на ДС, се укрива във Франция. Умира в Тур на 16. февруари 1954 година. Понастоящем площадът пред военното поделение в Казанлък носи неговото име. А паметникът в негова чест бе издигнат преди 15 години по инициатива на кардиохирурга проф. Генчо Начев.

 

 

--------------------------------------------------

на снимката ген. Дешков е вляво

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>22°C
Предимно слънчево
Температура: 22°C
Усеща се като: 22°C
Вятър: северозапад
Сила: силен, 12.0 m/s

Времето със sinoptik.bg