Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Хасковският майстор показва в Казанлък изложбата си „Ахрида – усещане за есен“

sdkfhГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

„Зимни сезони с есенни фасони“, така е наречена следващата изложба в казанлъшкия Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства. На 24. февруари ценителите на фотографията ще се срещнат с родопската есен на Златко Латев под заглавието „Ахрида – усещане за есен“. Откриването ще бъде от 17:30 часа в двора на музея. Златко Латев е добре познат на казанлъшката публика, през 2017 тук

бе представена изложбата му „Капище“. Описва себе си като „Светлописец”, „Инженер-технолог”, „Дегустатор”, „Природолюбител”, „Градинар”.

„Обичам да живея с природата“, пояснява Златко.

За него фотографията е вплела в себе си наука, изкуство и светлина. С всяка своя снимка се опитва да изрази етиката и естетиката на момента. Фотографията е изкуство, което отразява душевното, емоционалното състояние на даден момент. „Моето изкуство, наречено фотография (рисуване със светлина), не търпи компромиси. Духът и емоциите са водещи. Те сътворяват моите душевни образи в материални послания.“ – подчертава авторът.

Златко се занимава с художествена фотография повече от 40 години. Има участия в десетки международни и национални изложби, както и множество световни отличия и медали в областта на художествената фотография. Правил е над 15 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Ахрида всъщност е старото средновековно име на Родопите, по-точно на Източните Родопи. Думата е със старобългарски произход, коренът на думата идва от думата „хрид“, което означава рид, скала, хълм. В изложбата ще видим типичните за Родопите тиклени покриви и стелещи се мъгли, рано сутрин, магичните багри и спокойствие на родопската природа. Но някак с друго очарование, през очите и емоцията на един свръхчувствителен автор, предадена чрез запечатания миг.

Настоящата изложба „Ахрида – усещане за есен“ беше част от Международни фотографски срещи 2020 - ПЕЙЗАЖ, организирани от Пловдивско фотографско средище миналия октомври.

 zl

 

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-1°C
Ясно
Температура: -1°C
Усеща се като: -1°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.3 m/s

Времето със sinoptik.bg