Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Наша докторантка от Националния научно-експедиционен клуб ЮНЕСКО стои зад организацията на форума

annГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Казанлъчанката Весела Георгиева стои зад организацията на един амбициозен форум. Става въпрос за четвъртото поредно издание на Научния семинар „Траките и виното“, който се провежда по идея на Националния научно-експедиционен клуб ЮНЕСКО; Весела е член на Изпълнителния комитет на клуба. Заради трудната и неприятна пандемична ситуация в световен мащаб, екипът на ННЕК ЮНЕСКО е

взел решение събитието да се проведе в алтернативна форма. Тазгодишният форум ще бъде във виртуална среда, като по този начин ще се даде възможност на повече хора с интерес към тракийската култура и винопроизводството да се включат в лекционната част. Предвидено е участието на няколко гост-лектори, които ще разкажат интересни факти, свързани с траките и техните бит и култура, както и за виното, технологиите за винопроизводство, еноложките традиции, културния и винения туризъм и още много други интересни теми. След края на лекциите ще бъде отделено и време за дискусия по темите, като гостите ще имат възможност да задават въпроси към лекторите.

Да започнем с казанлъшкото участие в лицето на Община Казанлък и Исторически музей "Искра". По време на научния семинар ще бъде представена интересна лекция, свързана с темата "Културно-историческото наследство в Долината на розите и тракийските владетели". Участниците ще имат възможност за виртуална разходка из древните паметници на тракийската култура, по време на която ще научат повече за културното наследство в Долината на тракийските царе от интересната онлайн презентация, която предстои на 27. февруари.

Втора казанлъшка връзка - един от лекторите в семинара "Траките и виното" е небезизвестната радетелка за българска винена култура - Анна Дундакова. Тя е създател и организатор на Фестивала на виното Розе - ROSE WINE EXPO Kazanlak, Винолюбител на България за 2014 година. Анна Дундакова ще представи интересната лекция "Виното като културен лакмус".

Друг атрактивен лектор в програмата на семинара е известният археолог проф. Николай Овчаров. Той е автор на повече от 300 научни труда, включително монографии, отделни книги, статии в научни чуждестранни издания. Изследванията му са издадени на английски, немски, френски, италиански, руски, гръцки, сръбски и румънски език. По време на форума проф. Овчаров ще представи темата "Храмът на Дионис в Перперикон и култът към свещеното вино при траките".

Четвъртата основна тема в семинара е "Винения туризъм в България - реалност и перспективи". Лектори са Гергана Тодорова и Красимира Кодукова от WineTours.bg.

Ето и техническите подробности - научният семинар „Траките и виното“ ще бъде проведен чрез виртуално включване в платформа Zoom на 27.02.2021 г. (събота) във времеви диапазон с начален час 10:30 ч. и с краен ориентировъчен час около 13:00 ч.

Линк за вход в Научен семинар „Траките и виното“ 2021:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/3944487234…

Meeting ID: 394 448 7234

Passcode: 584051

Националният научно-експедиционен клуб ЮНЕСКО е най-старият ЮНЕСКО клуб в България. Основан е през 1970 г. През дългогодишнатаrt си история се е доказал като авторитетна организация, както на национално, така и на международно ниво. Организацията е член-учредител и представител на Република България в Световната федерация на асоциациите, центровете и клубовете ЮНЕСКО. Целите на ННЕК-ЮНЕСКО са опазването и популяризирането на националното културно-историческо и природно наследство, а също така и иницииране и участие в мероприятия и проекти, занимаващи се с проблемите на науката, културата и образованието. И няколко думи за Весела Георгиева - миналата година тя защити магистърска степен „Мениджмънт и социализация на културното наследство“ към катедра „История и теория на културата“ при Философския факултет на СУ. А понастоящем е докторант специалност „Информационно-търсещи системи“ с тема на дисертационния труд „Дигитализацията като фактор за развитието на музеите в България“. Научните ѝ интереси са насочени към опазване и популяризиране на културното наследство и въвеждане на съвременните информационни и комуникационни технологии като фактор за развитие и социализация.

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-2°C
Предимно облачно
Температура: -2°C
Усеща се като: -4°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg