Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Честит Никулден на всички именници и на всички, които имат морска сол в кръвта си

rislingАнна ДИНЕВА

Честитим  празника Никулден на всички именници и моряци, на всички, които имат морска сол в кръвта или са на приливи и отливи, на които бризът издува гърдите и роши перчема! Но не желаем  да честитим  на  никакви  банкери и  чичо Скручовци, защото намираме за тъпо в България  да спестяваш пари в банка, при такива чудесни възможности да ги  изпиеш, ако не друго! (Много добре видяхме от КТБ  що е то Банково дело и има ли  то почва у нас?!) И още няколко силни думи за синовете на морската шир: „Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди.

Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море.” - това е написал гениалният Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Съботната празнична дегустация днес,  6 декември ще  поласкае сетивата ви  с величествения винен сорт Рейнски  Ризлинг от серията  "Ле Фотограф" на  Изба "Братя Минкови" от Карнобат . Тероарът - великолепен масив в местността Терзийски Баир, е отлична предпоставка за отглеждане на висококачествено грозде, а богатите канелено-горски почви придават на виното неподражаемите минерални аромати, с които то покори енолозите от Winestars World Prowein в Дюселдорф. Във вкуса му се откриват нюанси на ябълка, праскова и мед, а цветът е красив, наситен и блестящ. Интензивните му зеленикави отблясъци отлично хармонират с добре изразената свежест и петролните тонове, които са запазена марка на този сорт. Le Photographe Rheinriesling е истинско предизвикателство за колекционерите, защото е сред малкото бели вина, притежаващи потенциал за стареене в бутилка от 5 до 15 години.

Дългоочакваната Сира 2013 Ле фотограф на  Изба "Братя Минкови" Карнобат !

 Качествена категория: Защитено географско указание

 Регион: Тракийска низина

Дълбок, гранатов цвят с красиви отблясъци. В аромата присъстват нюанси на шоколад, бекон и ликьор от вишна. Вкусът е  плътен, със стегната структура, с изразена сочност и приятни пикантни леко зърнести танини. Финалът е изразителен и запомнящ се с дълъг и ароматен послевкус. Виното е отлежавало 12 месеца в 225-литрови стари барици от френски и американски дъб, притежава потенциал да се развива в бутилка до 5 години.

 

И  екзотичните моносортови  вина от новата серия Villa Marvella  на Черноморско злато Поморие, които  грабнаха вашето внимание  на предишни дегустации и обогатиха представите ви за сортовете.

Villa Marvella Chenin Blanc 2013 

Вила Марвела Шенин блан 2013

Новата реколта Шенин Блан на Черноморско Злато е сътворена изцяло от ръчно брано грозде в малки касетки, а всяко зърно е ръчно селектирано в микровинарната. Свежо и сочно, виното ви обгръща с аромати на манго и зелена смокиня, които плавно се допълват от нотките на пъпеш и джинджифил. Финалът е с минерални нюанси и екзотични нотки на зелен чай.

Алк.: 13,5 %.

Villa Marvella Sémillon  2013 г.

Вила Марвела Семийон 2013 г. 

Новата реколта Семийон на Черноморско Злато е сътворена изцяло от ръчно брано грозде в малки касетки, а всяко зърно е ръчно селектирано в микровинарната. Свежо и сочно, виното ви обгръща с аромати на мандарина и червен портокал, които плавно се допълват от нотките на бяла праскова и джинджифил. Финалът е прецизен и чист, с деликатна свежест и минерални нюанси.

Алк.: 13,5 %

Villa Marvella Cabernet Franc

Вила Марвела Каберне фран 2013 

Виното е с нотки на зрели боровинки, черни вишни и екзотични подправки. Плътно тяло и кадифен финал, който отеква дълго с нотки на шоколад и усещане за заоблени, фини танини.

Алк.: 13,5 % 

 

Перлата на дегустацията, обаче,  е  Black Sea Gold Cabernet Sauvignon Arte Ante 2008!

Арте Анте е направено от Каберне Совиньон, обгрижвано и глезено на всяка стъпка - брано на ръка в малки касетки, ферментирало и отлежало 12 месеца в нови бургундски дъбови бъчви. Неукротимият характер на Арте Анте черпи силата от невероятна концентрация на цветове и аромати. Богатият вкус на зрели боровинки се допълва от нотките на черен шоколад и ванилия, извлечени от френските бъчви. Старите лозя от Каберне Совиньон придават на Арте Анте характер и комплексност, а специфичният тероар на Южното Черноморие добавя минерални нотки, които отличават всички вина на Черноморско Злато.

Кулинарни изненади очаквайте от Андриан и неговият неустоим Център за деликатеси на ул. ”Христо Ботев” 64. В гурмето те са като торпедоносеца „Дръзки”!

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>27°C
Предимно слънчево
Температура: 27°C
Усеща се като: 28°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 1.1 m/s

Времето със sinoptik.bg