Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Навършиха се 70 години от унищожаването чрез предателство на отряд „Никола Петков“

cdlsГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Преди 70 години ДС и „народната милиция“ избиват без съд и присъда 16 младежи на възраст от 17 до 25 години. Тяхната вина е, че дръзват да минат в нелегалност. Целта им била да респектират самозабравилите се комунисти, които налагат непосилни налози на населението и чрез побои и издевателства принуждават селяните да се включат в болшевишките земеделски кооперации /ТКЗС/.

Идеята за съпротива се ражда в една пловдивска гимназия. Към гимназистите се присъединяват и двама трудоваци, избягали от своето поделение с 6 автомата „Судаев“ и 600 патрона. Така се създава горянският отряд „Никола Петков“. За жалост, неговият живот е кратък. Държавна сигурност успява да внедри от трети опит свой агент-провокатор. Това е фелдфебел Никола Христов от Турия. Чрез измама милицията се саморазправя с непокорните младежи. Трагедията се разиграва в местността „Белите камъни“, на 15 км. южно от павелбанското село Александрово.

Разстрелват ги пред една дива круша, стволът ѝ и до днес е пълен с олово. След успешната акция, предателят и масов убиец Н. Христов се ослушва за награда. Жена му се хвалела в Казанлък, че със сигурност ще има повишение, но не се знае колко звездички ще му дадат. Фелдфебелът обаче си останал фелдфебел, тоест - старшина. Служил в Трети казармен район на казанлъшкия гарнизон. Чак през 1969 година, по повод 25-годишнината от деветосептемврийския преврат, го награждават с позлатен пистолет. Две години по-късно предателят умира, като преди това умират и синът, и дъщеря му…

Най-точна „епитафия“ за свършеното от предателя, затрил 16 млади живота, прави Чудомир, наскоро след юдинското му дело. „Турия никога досега не е раждала подобен масов убиец. Вижте къде ще го погребат като умре и заръчайте на вашите деца да ви погребат далеч от този Юда…“  

През 1992 година масовият гроб е разкрит. А ексхумираните кости били погребани отново, само че в двора на храма „Св. великомъченик Георги“ в село Габарево. Християнско опело над тях извършил отец Христо Няголов, а през 2014 година близките на 16-те момчета, с помощта и на родолюбиви българи, издигат скромен мраморен паметник.

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg