Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

На дневен ред е мистерията с царските деца Романови от Габарево

carskoГБ

Вече четвърта поредна година учениците от Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство в гр. Павел баня участват в Европейския проект ”Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти -  УСПЕХ”.

През учебната 2014-2015 година във връзка с развитие на комуникативните умения на роден език част от учениците избраха клуб „Тайни и загадки в моя роден край”, в  който проучват и оформят като текстове легенди от селищата на община Павел баня, свързани с митични местности и личности.

Най-забавни са занятията, които се провеждат в различните населени места.  Участниците в клуба с ръководител Донка Иванова посетиха село Турия, където разгледаха  родната къща на Чудомир и в една от стаите чуха приказните легенди за Змея, разказани изключително артистично от Анета Събева и Мариета Дончева - представители на турийското читалище. Много интригуващо беше и пътуването до с. Търничене, където участниците в клуба се запознаха с интересните легенди за съкровища, разказани от Мария Георгиева –  местен фолклорист и творец.

Следващото проучвателско пътуване е до Габарево, където освен историите за 100-те чешми и посещението на Джанановата къща, младите изследователи ще се срещнат и с Благой Емануилов. Той е бивш следовател и автор на две книги, разказващи историите на Елеонора Крюгер и нейният брат Жорж Жудин, за които се предполага, че са оцелелите при разстрела деца на руския император Николай ІІ.

                            

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>23°C
Предимно облачно
Температура: 23°C
Усеща се като: 23°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.6 m/s

Времето със sinoptik.bg