Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Ще бъдат показани скъпоценни находки от Малая Перешчепина и Нагь сент Миклош

nagГБ

На 19 януари, понеделник, от 17:30 часа в залата на исторически музей „Искра“ официално ще бъде открита изложба, която ще представи две уникални съкровища от времето на Велика България. Това са част от съкровището на хан Кубрат, открито край село Малая Перешчепина в днешна Украйна, и старобългарското съкровище, открито край банатското село Нагь сент Миклош в днешна Румъния. Експонатите са от фондовете на Националния исторически музей и ще гостуват в Казанлък до началото на месец май.

Цялото съкровище на хан Кубрат, който е приел християнството по време на 25-годишния си престой във византийския императорски двор, е съставено от над 700 златни и сребърни предмета с общо тегло 75 кг. Включва предмети с различна културна принадлежност  - с византийски произход, с ирански произход и предмети от т.нар. „степна култура“. Съкровището е случайно открито от две пастирчета през 1912 г. край с. Малая Перешчепина. То е най-голямото ранно-средновековно съкровище от стотици златни и сребърни предмети. През 70-те години на ХХ век българският археолог Станчо Ваклинов прокарва тезата за неговия български произход. Едва през 1984 г. Й. Вернер категорично свързва находката с основателя на Велика България хан Кубрат, като разчита монограмите върху два от пръстените – „На Кубрат“ и „На Патриция Кубрат“.

Съкровището от Нагь сент Миклош е открито през 1799 година в едноименното банатско село. Едва през 1884 г. то е изследвано за първи път, а през 1943 г. Никола Мавродинов окончателно обвързва съкровището с българската държавност и териториалното разширение на България на запад. Съкровището са състои от 23 златни съда с общо тегло близо 10 кг. Датира се към VII – IX век. За българския му произход свидетелства изображението на номадски вожд върху един от съдовете. Историците свързват този персонаж с представителния паметник на българското езическо изкуство – Мадарския конник. Блясъкът на съкровището от Нагь сент Миклош още веднъж отразява величието на българските ханове /или канове, според налагащата се напоследък терминология/. Това съобщиха за „Гласът на България” от общинския пресцентър.

Входът за изложбата е безплатен!

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>22°C
Предимно облачно
Температура: 22°C
Усеща се като: 22°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg