Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

ZaimovaГБ

Наскоро в Казанлък бе създадено Дружество за приятелство между Украйна и България. В ръководното тяло е избрана внучката на ген. Владимир Заимов, набеден за съветски шпионин и разстрелян по време на Втората световна война. Анна Заимова е родена в София.

Дъщеря е на ген. Стоян Заимов, дипломат и офицер от разузнаването, син на ген. Вл. Заимов, и правнучка на възрожденския поборник и обществен деец Стоян Заимов. Неин първи братовчед е бившият шеф на валутния борд Мартин Заимов. Завършила е Художествената академия, живяла е със семейството си в Индия и Судан. Омъжена е за известния журналист международник и дългогодишен кадър на БНТ Николай Конакчиев. Анна Заимова е била кореспондент на в. „Век 21” в Прага, завеждала е отдел „Изкуство” във ВТО „Хемус”, а в момента е председател на синдиката на охранителите в КТ „Подкрепа”.Мотивацията на Анна Заимова за създаването на това дружество е нейната украинска кръв. Нейната прабаба Клавдия Корсак е родена в Лвов. В тази част на Украйна, която е била ту полска, ту руска, а сега е изцяло украинска.

„Като започнаха събитията на Майдана, аз постоянно ги следях. – споделя А. Заимова. - Не знам дали ще видя някога всички мои роднини от страна на прабаба ми Клавдия, но всички в Украйна ги чувствам мои роднини. Някакси може би защото нямам конкретен човек, се вълнувах за всички. Когато загиваха, когато се биеха, все едно, че биеха мен. Моето сърце беше на този Майдан.”

Едно от намеренията на новооснованото Дружество за украинско-българско приятелство е да се организира Българо-украински събор край село Шейново. Идеята е била подкрепена и от Красимир Премянов, председателят на Съюза на тракийските дружества. През година съборът ще се провежда в украинското село Малая Перешчепина, където преди 100 години бе открит гробът и златното съкровище на хан Кубрат.

 

   Fluida

   Lema BG


 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>14°C
Предимно облачно
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: юг
Сила: тих, 0.8 m/s

Времето със sinoptik.bg