Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Van4o_pomen2ГБ

Днес, 5 септември членове на Българския културен клуб в Скопие /БККС/ се събраха в Щип, за да почетат годишнината от смъртта на легендарния водач на ВМРО Иван /Ванче/ Михайлов. Ванче е роден през 1896 година в Ново село /днес квартал на град Щип/ и умира на 5 септември 1990 година в Рим. Той поема ръководството на ВМРО след убийството на Тодор Александров през 1924 година - в труден за организацията, както и за българското национално-освободително дело в Македония, момент.

Той води организацията в периода между двете световни войни, провеждайки на практика българска национална политика в Македония. Ето как характеризира личността и дейността на Михайловамериканската преса през този период: „Той е вдъхнал нов живот в революционната организация и неговото име е станало прочуто из цяла Югоизточна Европа. Той е станал една легенда.”  И наистина, името на Ванче и до днес кара враговете на българщината в Македония – сърби и гърци – да настръхват при споменаването му.

В черквата на квартал Ново село македонските българи от БККС с панихида почетоха паметта на Иван Михайлов. След това се поклониха и на мястото, където е била някога родната му къща, а днес се извисява – като паметник на този изключителен българин – един трафопост...

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>14°C
Предимно слънчево
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: запад
Сила: безветрие, 0.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>15°C
Променлива облачност
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: югозапад
Сила: лек полъх, 1.6 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>16°C
Облачно
Температура: 16°C
Усеща се като: 16°C
Вятър: югоизток
Сила: тих, 0.5 m/s

Времето със sinoptik.bg

halba