Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Днес по инициатива на БККС стотици българи се поклониха на лобното ѝ място в Скопие

mara_bunevaГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Днес по инициатива на Българския културен клуб – Скопие бе почетена паметта на Мара Бунева. По обед в скопския исторически храм „Св. Димитър“ /в чийто двор са положени костите на героя Гоце Делчев/, бе отслужена панихида за упокой душата на храбрата българка от град Тетово. Бунева става известна с това, че на 13 януари 1928 година застрелва в центъра на Скопие сръбския прокурор  Велимир Прелич. Всъщност, Прелич е един от най-отявлените душмани на българщината в Македония.  През 1904 година той е изпратен в Скопие като секретар на митрополит Фармилиян Скопски, но в действителност организира сръбската пропаганда в Македония. След сръбския грабеж на Вардарско, той е полковник от сръбската полиция и юридически съветник на губернатора на Вардарска бановина. По заповед на Велимир Прелич през 1927 година на Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация, подсъдимите са подложени на жестоки изтезания — стягане на главите, чупене на ръцете и дори заравяне живи заради българското им самосъзнание. След произнасянето на тежките присъди над подсъдимите студенти в края на декември, на 13 януари 1928 година Мара Бунева въздава възмездие, разстрелвайки Прелич на стария Камен мост на Вардар, след което самата тя се прострелва в гърдите.

След панихидата, в Българския марш до лобното място на Бунева се включиха няколкостотин местни българи, както и гости от България. Сред тях бе и евродепутатът Ангел Джамбазки – един от най-ревностните защитници на правата на българите от Вардарско.  Пред македонските медии той заяви, че „между България и народа на Македония няма проблеми. Проблемите са между българите и хората на север, на юг и на запад, които не признават нашите изконни човешки права…“

Поклонението пред паметта на Мара Бунева бе добре охранявано от полиция и до инциденти, като в предишни години, не се стигна.     

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>9°C
Предимно облачно
Температура: 9°C
Усеща се като: 8°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>12°C
Променлива облачност
Температура: 12°C
Усеща се като: 12°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 3.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>14°C
Предимно слънчево
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: изток
Сила: слаб, 4.1 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba